Genovai hídomlás: helyére emelték az új autópályahíd első szakaszát

Téma: 

Helyére emelték kedden a tavaly leomlott genovai Morandi híd helyett épülő új autópályahíd első szakaszát.

Az 50 méteres, 500 tonnás acélszerkezetet két óriásdaru emelte a Polcevera-völgy fölé, hogy ráhelyezzék az újonnan megépített pillérekre. Az illesztés várhatóan órákig tart.

MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

 

 

 

Guiseppe Conte olasz kormányfő Genova feltámadásának nevezte az új hidat, amely bánatból és fájdalomból született. Elmondta, hogy az északnyugat-olaszországi városban tett látogatása során találkozik az áldozatok hozzátartozóival is.

Az 1960-as években tervezett Morandi híd 2018. augusztus 14-én omlott össze viharos időben, több gépkocsi is a mélybe zuhant. A szerencsétlenségben, amelynek oka továbbra is tisztázásra vár, 43 ember vesztette életét.

A keddi művelet délelőtt kezdődött, Genova polgármestere, Marco Bucci és az új hidat tervező Renzo Piano sztárépítész, valamint a hidat építő cégek vezetői jelenlétében egy piros gomb megnyomásával, amint a sziréna felhangzott.

Büszkék vagyunk rá, hogy nagy dolgot művelhetünk, ami mindennél, a félelmeknél és a megosztottságnál is fontosabb” – mondta a genovai születésű Piano.

Az 1067 méter hosszú vasbeton híd összesen 18 pilléren nyugszik majd, és 43 lámpa világítja meg a tavalyi hídomlás áldozatainak emlékére. A hatóságok reményei szerint 2020 első fél évében készül el. Az alapkövet január 25-én helyezték el.

A kereskedelmi, idegenforgalmi és közlekedési szempontból stratégiai fontosságú Morandi híd leomlásával Genova elveszítette fő útvonalát, amely összekötötte a belvárost a kikötővel, valamint a Franciaországba és más olasz városokba vezető autópályákkal.

Két héttel ezelőtt, az Austostrade egyik leányvállalata, az Atlantia vezérigazgatója, Giovanni Castellucci lemondott, feltehetően a híd katasztrófája miatt.

Castellucci, aki ellen szintén vizsgálat folyik, tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Az Atlantia bőkezű végkielégítést – több mint 13 millió eurót – fizetett ki részére.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Kapcsolódó cikkeink

Nekiütközött egy teherhajó egy irányítótoronynak kedden késő este a genovai kikötőben. A toronyról többen a vízbe estek. A mentőbúvárok hat embert élve ki tudtak menteni, de háromnak már csak a holttestét találták meg.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök kondoleáló táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a barcelonai merénylet kapcsán - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

2020. július 11., szombat, Nóra,Lili