A Google alapítója szerint a demokráciára jelent veszélyt az internetes kémkedés

Téma: 

A Google társalapítója, Larry Page szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) internetes kémkedése veszély jelent a demokráciára, és akadályozza a technológiai fejlődést.

"Rendkívül kiábrándító, hogy a kormány titokban csinált mindent, egy szót nem szólt nekünk" - mondta szerdán egy vancouveri konferencián.
Page-nek kétségei vannak afelől, hogy az Egyesült Államokban demokráciáról lehet beszélni, miközben vállalatának védenie kell az ügyfeleit olyan intézkedésektől, amelyeket a kormány senkivel nem vitatott meg. Szerinte a kormány rendkívüli módon ártott magának azzal, hogy titkolózott.

"Úgy gondolom, beszélnünk kell ezekről a dolgokról, különben nem lehet működőképes demokráciánk" - hangoztatta Page.

A Google vezetője szerint amellett, hogy sérelem éri azokat az egyéneket, akiknek a titkos adatgyűjtéssel megsértették a magánéletét, fennáll annak a veszélye is, hogy az NSA tevékenysége miatt nő az emberekben a magánélethez fűződő joggal kapcsolatos paranoia, és még hasznos információkat is félnek megosztani egymással.

"Nem gondolunk bele abba, milyen hatalmas előnyünk származhat abból, ha megfelelő módon osztunk meg jó információt egymással" - mondta Page.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Magyar idő szerint szombat éjszaka 0 óra 52 perc körül leállt a Google összes szolgáltatása. A Google egyelőre nem adott magyarázatot az öt offline percre, a cég szolgáltatásainak állapotát mutató táblázatban jól látszik, hogy minden szolgáltatással gond volt.

A Google, az amerikai alkotmány szólásszabadságot szavatoló első kiegészítésére hivatkozva, arra kérte az Egyesült Államok külföldi hírszerzését felügyelő bíróságot (FISC): engedélyezze számára annak külön közlését, hogy a szövetségi szervek hány alkalommal kérték tőle a...

A világhírű Economist szerint az internetes magánvállalatok valójában sokkal többet tudnak rólunk, mint az állam. A Google az összes levelünket elolvassa, feljegyezheti, kivel telefonáltunk, és azt is, hogy éppen hol tartózkodunk.

2020. december 3., csütörtök, Ferenc