Haditengerészeti gyakorlatot tart az Egyesült Államok és tíz délkelet-ázsiai ország

Téma: 

Haditengerészeti gyakorlatot tart hétfőtől az Egyesült Államok és 10 délkelet-ázsiai ország a Thaiföldi-öbölben és a Dél-kínai-tengeren. Először rendeznek ilyen körben hadgyakorlatot, aminek a hátterében az áll, hogy a térségben egyre nagyobb a befolyásért folyó küzdelem az Egyesült Államok és Kína között – jelentette az AFP hírügynökség a bangkoki amerikai nagykövetség közleménye alapján.

 

Az ötnapos gyakorlaton nyolc hadihajó, négy harci repülő és több mint ezer katona vesz részt.

AP

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter augusztusban részt vett a tíz tagországból álló Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, hogy előmozdítsa Donald Trump amerikai elnök stratégiáját az Indiai- és a Csendes-óceánra vonatkozóan. Ez a stratégia részben kifejezetten Kína ellen irányul – jegyezte meg az AFP.

A gyakorlat helyszíne valószínűleg nem véletlenül a nyersanyagokban gazdag és a világkereskedelem szempontjából fontos Dél-kínai-tenger, amelyet Kína szinte teljesen magának követel, de követeli magának több ország is, amely határos a tengerrel: Vietnam, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei, amelyek valamennyien az ASEAN tagjai.

Kína úgy próbálja erősíteni szuverenitását a tenger felett, hogy mesterséges szigeteket hoz létre rajta, azokon pedig katonai támaszpontokat. Washington szerint azonban ez fenyegeti a térség biztonságát. Emiatt az amerikai haditengerészet gyakran tart demonstratív műveleteket a tengeren, érvényt akar szerezni annak az elvnek, hogy a tenger szabadon hajózható.

A mostani gyakorlaton Mianmar is részt vesz, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtott több mianmari tisztségviselőt amiatt, hogy az ország hadserege „etnikai tisztogatást” folytatott a muzulmán rohingja lakosok ellen.

Forrás: MTI

Kép: AP

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

A Közép-európai Védelmi Együttműködés országai Magyarországon rendezi meg a Cooperative Security 19 (COOPSEC19) migrációs válságkezelési gyakorlatot.

Fogadó napot tart a megyei rendőrfőkapitány (B-A-Z. MRFK)

Dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye rendőrfőkapitánya fogadónapot tart a lakosság részére.

Fogadónapot tart Miskolc rendőrkapitánya

Dr. Bogyay Ferenc r. ezredes, Miskolc rendőrkapitánya fogadónapot tart a lakosság részére.
Időpont:
2014. február 19. (szerda) 09.00-12.00 óráig
Helyszín:
Miskolci Rendőrkapitányság, Miskolc, Fábián kapu 4. sz.

 AP PHOTO IVAN SEKRETAREV

Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

 

2020. augusztus 8., szombat, László