Halottak és élők kapcsolatáról beszélt XVI. Benedek

Téma: 

Halálról és életről beszélt a pápa a Szent Péter bazilikában szombaton bemutatott szentmisén, amelyen megemlékezett az utóbbi évben elhunyt bíborosokról és püspökökről.

"A halál ugyanúgy érinti a mai embert, mint a katakombák idején élő embereket. A múltból sok minden idegenné vált már számunkra, a halál azonban ugyanaz maradt" - mondta homíliájában XVI. Benedek.
Az elmúlt évben elhunyt bíborosoknak és püspököknek szentelt szentmisén az egyházfő úgy fogalmazott, hogy "a halál paradox módon megőrzi azt, amit az élet nem tud visszatartani". Hozzátette, hogy a temetőbe látogatva elhunytak és élők között megerősödik "az a kötelék, amelyet a halál sem tud elszakítani". A sír az elhunytak egzisztenciájáról állít tükröt, megmutatva, "miként éltek, mit szerettek, mitől féltek, mit reméltek, és mit utasítottak el".
Az egyházfő az augusztusban elhunyt Carlo Maria Martini milánói érsekről is megemlékezett.
Halottak napján a Szent Péter bazilika altemplomában a pápák sírjainál imádkozott XVI. Benedek. A bazilika altemplomában van eltemetve Szent Péter apostol és számos pápa, többek között a 2005-ben elhunyt II. János Pál is.
Hétfőn kezdődik a vatikáni bíróságon a Vatileaks második pere, amelynek vádlottja a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásában bűnpártolással vádolt Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa.
A Vatileaks-ügyben október 6-án másfél évre ítélt Paolo Gabriele, a pápa volt komornyikja megkezdte büntetése letöltését a vatikáni fogdában.

mti

Kapcsolódó cikkeink

XVI. Benedek visszatért Castel Gandolfóból a Vatikán államba, az utat helikopterrel tette meg, pontosan úgy, ahogyan február 28-i lemondásakor távozott onnan.XVI.

Szíriában és a Közel-Keleten is békét sürgetett XVI. Benedek a Szent Péter téren mondott keddi karácsonyi beszédében. A pápa 65 nyelven adta hírül Jézus megszületését, közöttük magyarul is.

XVI. Benedek utolsó Úrangyala-imáján (BBC)
XVI. Benedek utolsó Úrangyala-imáján (BBC)

A római Szent Péter teret és környékét teljesen megtöltő tömeg hallgatta vasárnap a távozó XVI. Benedek pápa utolsó Úrangyala-imádságát."Az Úr arra szólított, hogy megmásszam a hegyet, és még inkább az imának és a meditációnak szenteljem magam.

A fegyverek, de főleg a társadalmi egyenlőtlenségek okozta konfliktusok helyett békét kért az egész világnak XVI. Benedek a január elsejei béke világnapon bemutatott szentmisén.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba