Hamarosan még a boltban is ukránul kell beszélniük a kárpátaljai magyaroknak

Téma: 

Ukrajnában egy hét múlva, január 16-án lép életbe a sokat vitatott nyelvtörvény azon rendelkezése, melynek értelmében kötelezővé válik az ukrán nyelv használata a szolgáltatói szféra és a kereskedelem minden szintjén.

Ennek értelmében a szolgáltatók illetve a bolti eladók csak ukránul szolgálhatják ki a vendégeket, illetve vásárlókat. Más nyelvre csak akkor válthatnak át, ha azt kifejezetten kéri az érdeklődő. A szigorítás az online értékesítési felületekre is érvényes.

MTI Fotó

Tarasz Kreminy, ukrán nyelvi ombudsman szerint, ezentúl csak abban az esetben lehet eltérni az államnyelv használatától, amennyiben azt a kliens kéri a kereskedőtől. A nyelvi biztos ellenkező esetben magas büntetést helyez kilátásba. Csernicskó István, nyelvész, a beregszászi főiskola rektora úgy véli, hogy az ombudsmannak nem áll jogában büntetéssel fenyegetni senkit.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Nem lehet kérdéses, hogy a külhoni magyaroknak biztosítani kell a beleszólást a nemzet sorskérdéseibe – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, parlamenti frakcióvezetője az erdélyi Krónikának adott interjúban, amelyben maximális sikerként értékelte a határon...

MTI Fotó

„Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy megszüntessük a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat.

 Fegyveres rablás egy kis boltban

Július 16-án a délutáni órákban két feltehetően fiatal férfi, akik arcukat sállal és
orvosi maszkkal takarták, bementek a Győri kapuban egy kis boltba. Ott
az eladót egy fegyvernek látszó tárggyal megfenyegették és a bevétel

EPA

Véget ért a kétnapos EU-csúcs. A miniszterelnök szerint hosszúra nyúlt két nap volt, komoly téttel Magyarország számára.

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund