Hamarosan megérkeznek a cseh katonák

Téma: 

Kedden indul Olmützből Magyarországra a cseh katonáknak az a 21 tagú csoportja, amelyik segíteni fog a magyaroknak a schengeni határ őrzésében - közölte Jirí Caletka, a cseh védelmi tárca szóvivője pénteken este a közép-morvaországi városban.A cseh kormány hétfőn döntött arról, hogy első szakaszban 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében.

EPA/LAURENT DUBRULE)A Balaton 2015 nevű gyakorlat keretében a cseh katonák október 15-től december 15-ig lesznek Magyarországon. A katonák többsége az Olmützben és Bechyneben lévő szárazföldi egységek tagja. A csehek hét tehergépkocsit, egy kotrógépet és tíz tábori konyhát visznek magukkal Magyarországra - mondta a szóvivő.Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a héten korábban úgy nyilatkozott, hogy a cseh segítségnyújtás további formája és mértéke a magyar fél igényeitől függ.Milan Chovanec cseh belügyminiszter a visegrádi országok tárcavezetőinek csütörtöki luxemburgi találkozója után újságíróknak azt mondta, hogy Csehország több mint ötven rendőrt és mintegy száz katonát ajánlott fel Magyarországnak a déli határok védelmére, megfelelő műszaki eszközökkel. Csehország a V4-ek soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.Forrás: MTIKép: EPA/Laurent Dubrule

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Cseh László fantasztikus, 50.91 másodperces új országos csúccsal az első helyen jutott a 100 méter pillangó délutáni elődöntőjébe a kazanyi vizes világbajnokságon.A 29 éves magyar versenyző - aki 50 méteren előbb bronz-, majd 200-on aranyérmet nyert a tatár...

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök úgy véli, hogy Petr Nečas kormányának a botrány után nem kellene folytatnia munkáját. Az államfő újságírói érdeklődésre szombaton a közép-csehországi Lidicében beszélt erről, ahol részt vett a település nácik általi elpusztításának 71.

Nem tudom elképzelni, hogy a washingtoni cseh nagykövet tanácsot adna az amerikai elnöknek – fogalmazott korábban Milos Zeman cseh elnök, miután az Egyesült Államok prágai nagykövete megjegyzést tett Milos Zeman tervezett moszkvai útjára.

2020. november 24., kedd, Emma