Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a francia államfő

Téma: 

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a péntekre virradóra legalább 84 emberéletet követelő nizzai gázolásos merénylet után Francois Hollande francia elnök - jelentette be Manuel Valls francia miniszterelnök.

A nemzeti gyász szombaton kezdődik, de már péntektől félárbócra húzzák a középületek lobogóit.

MTI/AP/Thibault Camus

Valls és Hollande is a helyszínre utazik, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket.Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő azt is elmondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban.

Valls arra szólította fel honfitársait, hogy “tömörüljenek egységbe a háborúval szemben, amelyet a terrorizmus hozott az életükbe”.“Franciaország nem adja meg magát a terrorista fenyegetésnek” – erősítette meg a kormányfő. “Új szelek fújnak, és Franciaországnak együtt kell élnie a terrorizmussal, nekünk pedig egyesülnünk kell, szolidárisaknak kell lennünk, és kollektív hidegvérről kell tanúbizonyságot tennünk” – jelentette ki Valls. “Franciaország nagyszerű ország, nagyszerű demokrácia, amely nem hagyja magát destabilizálni” – tette hozzá.

“A francia nemzet egységét vették célba, tehát az egyetlen méltóság-, és felelősségteljes válasz az, ha Franciaország hű marad július 14-e szelleméhez: az egységes és értékei körül egyesülő Franciaország eszméjéhez” – zárta gondolatait a miniszterelnök.Egy 31 éves, tunéziai születésű férfi teherautójával csütörtök éjjel a francia nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott Nizzában. A férfi 2 kilométeren át óránkénti 80 kilométeres sebességgel haladt a tömegben, és átgázolt az útjába kerülő embereken. Az ámokfutás legalább 84 ember életét követelte, tucatnyian megsérültek, közülük 18 állapota válságos.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP/Thibault Camus

Kapcsolódó cikkeink

SITA/AP

Hagyományos módon katonai pompával ünnepelte legnagyobb nemzeti ünnepét, az 1789-es nagy francia forradalom kezdetének, a Bastille bevételének napját szombaton Franciaország.

EP-választás - Hivatalos francia eredmény: a szélsőjobboldali Nemzeti Front győzött

 Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 25,4 százalékával megnyerte az európai parlamenti (EP) választásokat, több mint öt százalékkal maga mögé utasítva a 20,8 százalékot szerzett jobbközép Népi Mozgalom Unióját (UMP).

 

A vidékfejlesztési miniszter 2012. november 1-től 2013. október 31-ig terjedő kárenyhítési év vonatkozásában az egész ország területére az Edelényi, a Szikszói, a Csurgói, a Lenti, a Letenyei és a Nagykanizsai kistérség kivételével aszályt hirdetett ki.

Jeruzsálem – Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője hadüzenetnek nevezte csütörtökön Donald Trump amerikai elnök döntését, miszerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, ezért Haníje...

2019. szeptember 16., hétfő, Edit