Heves vita a menekültügyről az osztrák parlamentben

Téma: 

Heves vita zajlott a menekültügyről az osztrák parlament rendkívüli ülésén, amelyet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kezdeményezésére hívtak össze.

    A párt elnöke Heinz-Christian Strache bizalmatlansági indítványt terjesztett be az osztrák kormány ellen, mondván, hogy az kudarcot vallott a menekültügyi válság kezelése során. Strache szerint az unió is csődöt mondott a menekülthelyzet megoldásában. 

http://magyaridok.hu/    Elmondta: az Európába áramló emberek csak idézőjelesen nevezhetők menekülteknek, mivel közülük egészen biztosan nem mindenki az a genfi egyezmény értelmében.     Az osztrák kancellár válaszában az európai szolidaritást szorgalmazta és visszautasította, hogy a menekülteket gazdasági bevándorlókká minősítsék. Ugyanakkor elismerte, hogy a most Európába érkező emberek között van olyan is, akik nem jogosult a menekültstátuszra. 

    Werner Faymann szerint senki sem vitathatja, hogy Európa igen nehéz helyzetben van, azonban nem lehet, hogy a menedékjogot egyedül Ausztria, Németország, Svédország, Hollandia és Finnország vegye komolyan. Úgy vélte: Ausztriában a segítőkészség nagyobb, mint a gyűlölet. 

    Faymann szerint rossz úton jár az, aki azt gondolja, hogy a menekültkérdés kerítésépítéssel kezelhető. Hangsúlyozta: csak közös megoldás lehetséges, és az unió külső határain lévő hot spotok felállítását sürgette. 

    A Zöldek vezetője, Eva Glawischnig - utalva a közelgő felső-ausztriai és bécsi tartományi választásokra - gyalázatosnak nevezte, hogy a Szabadságpárt a menekültkérdést a választási kampány témájává teszi és manipulatívan kihasználja azt. 

    A liberális NEOS párt vezetője, Matthias Strolz elmondta: ugyan megérti a kormánnyal szembeni elégedetlenséget, de a Szabadságpártra szavazni nem jó megoldás.     A populista Team Stronach párt képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a menekülteknek helyi szinten nyújtsanak segítséget és ugyanúgy legyenek szolidárisak a 37 ezer osztrák hajléktalannal is. 

    Az FPÖ által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt csak a Team Stronach támogatta, ezért a kezdeményezés elbukott. 

    Az ülés végén a parlament egyhangúlag felszólította a kormányt, hogy emelje meg a menekültek közel-keleti segélyezésére szánt összeget. A pontos számokat nem nevezték meg, azonban a támogatás mértékét a németországi és egyéb európai államok hozzájárulásának nagysága szerint szabnák meg.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Kovács Attila

A Kurultáj, a rokontudatú népek háromnapos közös ünnepe a Parlamentben vette kezdetét csütörtökön. A rendezvényen 12 országból, 27 hun és türk tudatú nemzet képviselője vesz részt.

hirado.hu

Mark Zuckerbergnek, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatójának meg kell jelennie az Európai Parlamentben – hangsúlyozták az EP-képviselői Strasbourgban szerdán.

Élénk vörös körrel jelölve az epicentrum, a többi kör a korábbi rengéseket jelzi

A Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengés rázta meg a Heves megyei Tenk település körzetét. Személyi sérülésről, illetve károkról nem érkezett bejelentés - közölte vasárnapra virradóra az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

MTI Fotó

Orbán Viktor: A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága és más mértéke, mint az emberek és a haza szolgálata. A miniszterelnök az Országházban adta át a kormánymegbízottak kinevezési okiratát.

2019. május 23., csütörtök, Dezső