Híd lehet Kelet és Nyugat között Manfred Weber

Téma: 

Manfred Weber egyfajta híd szerepet is betölthet a szigorúbb bevándorláspolitikát követelő keleti és a migrációt támogató nyugati országok között, amennyiben ő lesz az Európai Bizottsági következő elnöke – erről Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

Konzervatív, visszafogott, és 17 évvel fiatalabb Jean-Claude Junckernél. Az Európai Néppárt (EPP) a pártszövetség jelenlegi frakcióvezetőjét, Manfred Webert jelölheti az Európai Bizottság elnöki tisztségére – közölték német lapok, kiemelve, hogy Angela Merkel német kancellár is támogatja Weber jelölését.
 
MTI Fotó Koszticsák Szilárd
 

Az Európai Bizottság elnöke megválasztásának hátteréről Törcsi Péter elmondta,  hogy az úgynevezett csúcsjelölti „Spitzenkandidaten” rendszerben a tagállamok állam- és kormányfőiből álló testület az európai parlamenti választások eredményét figyelembe véve minősített többséggel javaslatot tesznek a bizottság elnökének személyére az Európai Parlamentnek (EP).

Amennyiben úgy alakul a választási eredmény, mint 2014-ben vagy 2009-ben, amikor az EPP szerezte a legtöbb szavazatot, akkor a hagyomány szerint ismét az EPP jelöltjét jelölik ki a posztra – fogalmazott.

Kialakulhat egy olyan helyzet, hogy az állam- és kormányfőkből álló testület olyasvalakit jelöl, akit az EP nem fog elfogadni – tette hozzá.

Migráció a középpontban

Németországban a CDU–CSU pártszövetségen belül is megoszlanak a vélemények a migrációról.  Manfred Weber, aki sok év óta szolgál az EU-ban, megengedőbb a migrációval kapcsolatban, mint CSU párttársai, a szövetségi belügyminiszter Horst Seehofer vagy a bajor  miniszterelnök, Markus Söder, akik inkább a V4-es álláspontot képviselik – mondta Törcsi Péter.

Jelölésével Angela Merkel azt is reméli, hogy sikerül hidat verni a CSU renitens vezető politikusai közé. Kiemelte, hogy a belpolitikai konfliktusok sorozatával szembenéző Merkel számára egyfajta előremenekülés volt, hogy elsőként letette a voksot Weber mellett, elindítva az európai parlamenti kampányt, és ezzel tematizálva a közbeszédet – fogalmazott.

Kiállt Magyarország mellett

Manfred Weber számos esetben állt ki a magyar kerítés megépítése mellett és támogatta Magyarország kérését, hogy az Európai Bizottság pénzügyileg is járuljon hozzá a határvédelmi költségekhez.

Manfred Weber azon európai néppárti politikusok közé tartozik, akik menetrendszerűen megvédték a magyar kormányt az Európai Parlamentben, amikor a CEU ügyében is leghangosabban támadták.

„Azért lehet jó kompromisszumos jelölt, mert bajorként érti a közép-európai gondolkodásmódot, de Brüsszelben is megtalálja a közös hangot a konzervatív párton belül liberálisabb álláspontot képviselőkkel, így egyfajta hídként is szolgálhat” – fogalmazott az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Manfred Weber szerdán bejelentette, hogy elindul az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

...
2020. szeptember 30., szerda, Jeromos