Hodorkovszkij Svájcba tart

Téma: 

Vízumkérelmet nyújtott be Svájc berlini nagykövetségén Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, aki múlt héten pénteken elnöki amnesztiával szabadult a börtönből.

Stefan von Below svájci külügyi szóvivő közölte, hogy Hodorkovszkij három hónapra szóló vízumot kért. A kérelem feldolgozása folyamatban van, bár az ünnepek miatt kicsit elhúzódhat a döntés - tette hozzá.

Hodorkovszkij felesége, Inna és két ikerfiúk Svájcban él, az 1999-ben született Ilja és Gleb az alpesi országban jár iskolába. A házaspár idősebb gyermeke, a 22 éves Anasztaszija Moszkvában lakik.Inna és a három gyermek kedden érkezik Berlinbe, hogy találkozzanak a családfővel. Az AFP úgy tudja, hogy a család Oroszországból érkezik, mert ott kellett elintézniük a németországi utazáshoz szükséges úti okmányokkal kapcsolatos hivatali ügyeket.Továbbra is sok találgatás röppen fel arról, hogy mik a közeli tervei Hodorkovszkijnak, aki múlt héten pénteken elnöki amnesztiával szabadult a börtönből, s rögtön Németországba utazott. A német kormány egyéves vízumot adott az orosz iparmágnásnak.Christian Hanne, Hodorkovszkij egyik szóvivője tagadta, hogy a vízumkérelem annak jelzése, hogy az ötvenéves családfő Svájcban szándékozik letelepedni.

"Az új év elején Svájcba akar utazni, hogy lássa, hova járnak iskolába fiai" - mondta Hanne, hozzátéve, hogy a család még nem hozott döntést az állandó lakhelyről. Egybehangzó értesülések szerint Hodorkovszkij és családja Berlinben tölti el a karácsonyi és az újévi ünnepeket. Hodorkovszkij legidősebb fia - az első házasságából született Pavel -, valamint a mágnás idős szülei már pár napja a német fővárosban vannak.

Letartóztatása, 2003 előtt Hodorkovszkijnak legalább négy cége működött Svájcban. A SonntagsZeitung című svájci napilap úgy tudja, hogy az orosz olajmágnás legalább 220 millió svájci frankkal (több mint 52 milliárd forint) rendelkezik.Nyílt levél a Pussy Riot tagjainakBerlinben vasárnap tartott sajtóértekezletén Mihail Hodorkovszkij közölte, hogy életét az Oroszországban fogva tartott politikai foglyok ügyének szenteli. Kedden üdvözölte Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina, a Pussy Riots punkegyüttes két tagja szabadon bocsátását, de figyelmeztette is a két fiatal nőt."Most kétségtelenül az a legfontosabb, hogy ne őrizzenek szívükben gyűlöletet és haragot a börtön súlyos megpróbáltatásai után" - hangoztatta a hétfőn szabadon engedett két fiatal nőhöz írt nyílt levelében a volt orosz olajmágnás.
 
 
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink

Fogadó napot tart a megyei rendőrfőkapitány (B-A-Z. MRFK)

Dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye rendőrfőkapitánya fogadónapot tart a lakosság részére.

Fogadónapot tart Miskolc rendőrkapitánya

Dr. Bogyay Ferenc r. ezredes, Miskolc rendőrkapitánya fogadónapot tart a lakosság részére.
Időpont:
2014. február 19. (szerda) 09.00-12.00 óráig
Helyszín:
Miskolci Rendőrkapitányság, Miskolc, Fábián kapu 4. sz.

 AP PHOTO IVAN SEKRETAREV

Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

 

MTI Fotó

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tart pénteken az Országgyűlés – derül ki a parlamenti honlapon a házbizottság keddi ülése után közzétett adatokból.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba