A hóláncot akkor is megkövetelhetik, ha nem a hegyekbe tart valaki külföldön

Téma: 

Akár 1,6 millió forintra is megbüntethetik azt, aki megfelelő téli abroncs nélkül indul síelni, de a hóláncra is nagyon figyelnek a hatóságok az uniós tagállamokban.

Különbséget kell tenni a bírság és a kártérítési összeg között – jelentette ki Szatmári-Margitai Gergely ügyvéd, jogi szakértő az M1 Ma Este című műsorában. Elmondta, a bírságok tekintetében egy megszabott árrendszer van, a kártérítés ugyanakkor különböző összegű lehet, ez minden országban más és más.

MTI Fotó Sóki Tamás

Elmondta, egy megtörtént baleset során a szakemberek azt is vizsgálják, hogy a baleset megtörtént volna-e, ha az adott évszaknak megfelelő gumit használt-e az adott személy. Ha bebizonyosodik, hogy megfelelő abronccsal nem következett volna be a baleset, akkor akár szabálysértési eljárás alá is vonható a baleset okozója. 

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy kártérítés kifizetésére is kötelezhető ilyenkor, hiszen a polgárjogi és a szabályszegési jogi vetületek teljesen elkülönülnek egymástól. Hozzátette, ha valaki nyári gumival közlekedik télen, és a szabálytalanságot is elkövetett, ami a balesethez vezetett, az súlyosbító ok lehet egy szabályszegési eljárásnál.

A KRESZ szerint nem kötelező

A magyarországi KRESZ szabályok nem kötelezik téli gumi használata a gépjármű vezetőket, sokan e miatt nem is cserélik le a gumikat. Szatmári-Margitai Gergely szerint ugyanakkor mindig a környezeti adottságokhoz mérten kell felkészíteni járműveinket, hiszen így növelhetjük a biztonságot, és elkerülhetjük a baleseteket is. Nemcsak a gumikra, de a fényberendezési és a fagyálló folyadékra is kiemelten kell figyelni.

Véleménye szerint sokat segítene a helyzeten, ha az abroncscserére vonatkozó ajánlást felváltaná egy kötelező érvényű szabály, és bár konkrét számadatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy hányan nem cserélnek gumikat, de tény, hogy sokan nem veszik komolyan a járműveik téli felkészítését.

A szakértő kitért a hóláncok használatára is. Magyarországon általában nincsenek olyan szélsőséges olyan időjárási viszonyok, amelyek indokolnák ennek a használatát, de külföldön szigorúan ellenőrzik a hatóságok. Az se mindegy, hogy a hólánc valóban az adott kerékre illik-e. Ausztriában a rendőrök egy ellenőrzéskor ezt is megvizsgálják. Aki nem tudja biztosan eldönteni, hogy melyik a megfelelő, annak érdemes kikérni szakember véleményét, ugyanis a legtöbb uniós tagállamban ezen a téren is súlyos pénzbüntetésre számíthat a jármű vezetője.

Kötelező felszerelés

Hozzátette, ezekben az országokban akkor is kötelező a hólánc megléte, ha az adott személy nem akar felmenni a hófedte hegyekbe. Ebben az esetben is ugyanúgy megfelelőt kell venni, és elhelyezni a csomagtartóba, hogy egy ellenőrzés során fel tudja mutatni.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó: Rosta Tibor

Ki kell állni a minőségi magyar méz mellett - jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki a saját birtokán gyűjtötte össze az esővizet az USA-ban. A világszerte alkalmazott és bevált gyakorlat az Egyesült Államokban bűncselekménynek minősül, mivel a helyi szabályozások szerint az esővíz is állami tulajdon....

 Zagyva: Ha itt ez megy, akkor mi mehet Borsodban?

A kerékpárt annak ellenére lopták el, hogy az Országgyűlés Hivatalának épülete előtti parkolót biztonsági őr és több kamera is figyeli

2020. április 4., szombat, Izidor