Hosszú Katinka több, mint négy másodperccel a világ előtt

Téma: 
Az Iron Lady hét éve üldözte a 400 méter vegyes aktuális világcsúcsát, amelyet végül a riói olimpia szombati nyitónapján sikerült megdöntenie, ezzel együtt megszerezte pályafutása első ötkarikás aranyérmét.
 
“Ma reggel nagyon jól ment az úszás, de tudtam, hogy a döntőben még jobb lesz. Azt azonban, hogy ennyire jól sikerül, nem gondoltam volna” – nyilatkozta az eredményhirdetést követő sajtótájékoztatón a 27 éves klasszis, aki a kínai Je Si-ven 2012-es london játékokon elért 4:28.43 perces rekordjából 4:26.36 perces teljesítményének köszönhetően több mint két másodpercet faragott.
 
EPA
 
“Hosszú ideje üldöztem, nagyjából hét éve gondolok rá” – tette hozzá az ötszörös világbajnok, aki a mostani csúcsdöntéssel – a 25 méteres medencéseket is beleszámítva – mind az öt vegyesúszószám világrekordjának birtokosa lett. Hosszú hangsúlyozta, négy évvel ezelőtt Londonban túlságosan rágörcsölt a versenyre, csak arra tudott gondolni, hogy legyen túl rajta. Ennek volt betudható, hogy 400 méter vegyesen negyedik, 200 méteren pedig kilencedik lett. “Aztán elkezdtem dolgozni Shane-nel, folyamatosan versenyeztünk és fejlődtünk. Az elmúlt négy évben nem volt olyan, hogy egyetlen napnál többet kihagyjak, de megérte” – mondta Hosszú. A friss olimpiai bajnok kiemelte, egy sportolónak folyamatosan bizonyítania kell a környezetének, ezúttal azonban saját magának is sikerült.
 
Hosszú – aki a magyar úszósport 26. olimpiai bajnoki címét szerezte – vasárnap 100 méter háton, majd másnap 200 méter vegyesen, ezt követően pedig 200 méter pillangón, illetve 200 méter háton ugrik vízbe egyéniben, e mellett tagja 4×200 méteres női gyorsváltónak is. A legjobb esélye egyértelműen 200 méter vegyesen van arra, hogy második aranyát is megszerezze, hiszen a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként készülhet.

A párbajtőröző Szász Emese után övé a második magyar aranyérem a riói olimpiai nyitónapján.Forrás: m4sport.hu, MTIKép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Forrás: AFP/Odd Andersen

Hosszú Katinka harmadik olimpiai bajnoki címével az éremtáblázat harmadik helyére segítette a magyar csapatot a riói játékokon...

A háromszoros olimpiai bajnok, aki a legjobb idővel jutott a döntőbe, 2:07.00 perces idővel diadalmaskodott a japán Ohasi Jui és az amerikai Madisyn Cox előtt.

 

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a barcelonai világbajnokság úszóversenyeinek második napján! Jakabos Zsuzsanna a hatodik helyen zárta a finálét.

Ismét világcsúcsot úszott Hosszú Katinka, a magyar versenyző a rövidpályás Világkupa-sorozat berlini második fordulójának vasárnapi előfutamában 100 méter vegyesen döntött rekordot.

2020. február 26., szerda, Edina