Irakban is lecsaphatnak az oroszok

Téma: 

Irak hamarosan felkérheti Oroszországot, hogy mérjen légicsapásokat Irakban az Iszlám Államra, és a dzsihadista terrorszervezet elleni harcban vállaljon nagyobb szerepet, mint az Egyesült Államok - mondta szerdán az iraki parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke.

 

"Lehet, hogy hamarosan, már a következő napokban vagy hetekben rákényszerülünk orosz légitámadásokat kérni. Ez attól függ, hogy mennyire sikeres az orosz légierő Szíriában" - mondta Hakím az-Zamili a Reuters brit hírügynökségnek.

Irak kormánya hatástalannak ítéli az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásait az Iszlám Állam ellen, amely az ország területének egyharmadát uralja. Bagdad emiatt reménykeltőnek tartja, hogy Oroszország is légitámadásokba kezdett Szíriában az IÁ ottani állásai ellen, mert úgy véli, Moszkva hatékony társa lehet a dzsihadisták elleni harcban iraki területen.Sok jel mindazonáltal arra mutat, hogy Oroszország elsősorban nem az Iszlám Államot támadja Szíriában, hanem sokkal inkább a szintén a szíriai kormány ellen harcoló, de mérsékelt ideológiájú felkelőket.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Oriol Duran

A merénylők Spanyolországot is felrajzolták a terror-térképre - így reagáltak a szakértők az esti támadásra. Ott ugyanis eddig nem volt hasonló merénylet. Kiderült az is: a barcelonai terror elkövetői muszlimok lehettek.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői...

http://upload.wikimedia.org/

Tizenegy év után újra spanyol katonák vannak Irakban, akik az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen létrehozott nemzetközi koalíció tagjaként azért érkeztek a közel-keleti országba, hogy különleges műveletekre képezzék ki az iraki hadsereg tagjait - írta az...

Egy friss felmérésből kiderült, az oroszok több mint fele úgy véli, hogy népüknek komoly szerepe volt a világtörténelem alakításában.

2020. február 26., szerda, Edina