Iránról tárgyalt telefonon az amerikai elnökkel a japán kormányfő

Téma: 

Iránról tárgyalt telefonon Abe Sindzó japán kormányfő Donald Trump amerikai elnökkel kedden, egy nappal azelőtt, hogy hivatalosan három napra Teheránba látogat – vált ismertté Tokióban.

 

Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője elmondta, hogy a két vezető egyes régiók helyzetéről cserélt véleményt.

EPA

Negyvenegy év óta Abe az első japán miniszterelnök, aki Teheránba látogat, ahol megbeszélést folytat Szajed Ali Hamenei ajatollahhal, Irán vallási és politikai vezetőjével és Haszan Róháni államfővel. Hozzátette, hogy Japán és Irán éppen 90 éve létesítette diplomáciai kapcsolatot.

Az már korábban is ismertté vált, hogy Abe kész közvetítőként eljárni az Egyesült Államok és Irán vitájában, hiszen Tokiónak, amely nagyban függ az olajimporttól, jó kapcsolatai vannak a közel-keleti országgal. Amikor Donald Trump május végén Japánban járt, nem ellenezte a japán miniszterelnök tervét, hogy találkozzon az iráni vezetőkkel.

Abbász Múszavi, az iráni külügyminisztérium szóvivője korábban fordulópontnak nevezte Abe tervezett látogatását.

Az Egyesült Államok tavaly kilépett az Iránnal 2015-ben kötött atomalkuból, amelynek rajtuk kívül Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína és Oroszország volt részese. Washington egyben számos olyan gazdasági büntetőintézkedést hozott Teherán ellen, amellyel gazdaságát térdre akarja kényszeríteni.

Május közepén Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Japánba utazott, ahol arról tárgyalt, hogy Tokió tegyen lépéseket az atomalku megvédésére.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kedden telefonbeszélgetést folytat a miniszterelnökkel fontos, közérdekű és aktuális ügyekről – közölte a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján hétfőn Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője, aki...

Brazília külügyminisztere aggodalmát fejezte ki helyi idő szerint vasárnap egy lapjelentés miatt, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) brazilok millióinak telefonbeszélgetéseiről és elektronikus leveleiről gyűjtött adatokat.Az O Globo című brazil napilap...

2019. szeptember 16., hétfő, Edit