Ismét Magyarország adja 2022-től a balti légtérvédelmi misszió egyik erejét

Téma: 

Ismét Magyarország adja 2022-től a balti légtérvédelmi misszió egyik erejét – mondta Szijjártó Péter az MTI-nek kedden a litvániai Siauliai légi bázisról telefonon.

A külgazdasági és külügyminiszter abból az alkalomból tartózkodott a támaszponton, hogy idén májustól augusztus végéig Magyarország látja el a balti légtér védelmét. A küldetésben 92 magyar katona, köztük 7 pilóta és négy Jas-39 Gripen gép teljesít szolgálatot.

MTI Fotó

A légtérvédelmi missziót Linas Linkecius litván külügyminiszter Vytautas Umbrasas helyettes védelmi miniszterrel személyesen köszönte meg a magyar honvédeknek.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy hamarosan bővítik az ország határain túl, különböző nemzetközi missziókban szolgálatot teljesítő magyar katonák létszámát.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Első bevetésként készültségi ellenőrző repülést hajtottak végre a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei a balti légtérben Litvánia felett csütörtökön - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Két orosz szállító repülőgépet és négy vadászgépet azonosítottak a NATO harci repülői a hét végén a Balti-tenger felett, a lett határ közelében, nemzetközi légtérben - számolt be hétfőn a lett hadseregre hivatkozva a Leta lett hírügynökség.

EPA

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató 2022 után már nem vesz földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól, az energiahordozót Norvégiából, az euróövezetből, az Egyesült Államokból és Katarból szerzi majd be.

EPA/NIDS/NATO

A NATO intézkedéseket készített elő és megfelelő erőkkel is rendelkezik a három balti ország – Észtország, Lettország, Litvánia –, valamint Lengyelország védelméhez – mondta kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Londonban, ahol az észak-atlanti szövetség kétnapos jubileumi...

2020. szeptember 24., csütörtök, Gellért,Mercédesz