Ismét növekszik a feszültség a kelet-ukrajnai fronton

Téma: 

Kijev szerint az oroszbarát szakadárok egyre gyakrabban vetnek be olyan nagy kaliberű tüzérségi fegyvereket, amelyeket a minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk az ütközőzónából.

 
Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadművelet katonai szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy előző nap öt alkalommal lőtték a szakadárok az ukrán állásokat 122 milliméteres aknavetőkkel, több alkalommal egyéb tüzérségi fegyverekkel és továbbá harckocsikkal, amelyeket a fehérorosz fővárosban létrejött megállapodás szerint lőtávolságon kívül kellett volna már vonniuk a frontvonaltól. Ezenkívül a frontvonal egészén folyamatosak a provokációk, vagyis a kézi és egyéb, kisebb kaliberű, a minszki megállapodás hatálya alá nem eső fegyverekkel elkövetett támadások az ukrán fegyveres erők ellen.
 
A szóvivő szerint Luhanszk városától északra, a Bahmutyivkai főútvonalnál a szakadárok igyekeznek gyenge pontot találni a kormányerők védelmén. A legsúlyosabbnak Donyeck környékén, beleértve a szakadár erők által lerombolt nemzetközi repülőtér térségében kialakult helyzetet nevezte Liszenko.Kiemelte, hogy a szakadárok kísérleteket tesznek a frontvonal déli szakaszán, a Mariupol közelében, közvetlenül a frontvonalnál található Sirokine település elfoglalására. Hozzátette, hogy az ukrán katonák egyelőre sikeresen verik vissza támadásaikat, és tartják állásaikat.Az elmúlt egy nap alatt három ellenséges felderítő drónt, azaz pilóta nélküli repülőgépet észleltek Donyeck megyében.Veszteségekről a szóvivő kedden nem számolt be. A hadműveleti parancsnokság közlése szerint az előző két napon viszont négy katona esett el és egy sebesült meg a harcokban. Vasárnap hatan vesztették életüket úgy, hogy járművük aknára hajtott, közülük négyen Luhanszktól északra, ketten pedig Donyeck megye déli részén.Liszenko felhívta a figyelmet arra, hogy a szakadárok folytatják az utak aláaknázását, és állítása szerint robbanószerkezeteket rejtenek el olyan helyeken, ahol nagyobb tömegben tartózkodnak emberek. Hozzátette, hogy ezeket a pokolgépeket gyakran álcázzák gyermekjátékoknak vagy háztartási eszközöknek, ezért kérte a lakosságot, hogy ha valamilyen gyanús tárgyat találnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, a katasztrófavédelmet vagy a katonai utászokat.

Kapcsolódó cikkeink

Kárpátalja elcsatolására hajaznak a kelet-ukrajnai események

Kárpátalja egyik vezető politikusa úgy látja, hogy megye Szovjetunióhoz történt csatolása és a mai kelet-ukrán régiók elszakítására irányuló törekvések kísértetiesen hasonlítanak egymásra.

Reuters

Szigorúbb feltételek mellett kelhetnek át hétfőtől polgári személyek a Donyec-medencében az ukrán ellenőrzésű oldalról a szakadár területekre amiatt, hogy mostantól hivatalosan hadműveletté minősült át az eddig belügyi, terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai művelet...

 Orosz lap: a szakadárok a kelet-ukrajnai megyékből Új-Oroszországot hoznának létre

A kelet-ukrajnai szakadárok Új-Oroszország néven független államot hoznának létre Luhanszk és Donyeck megyékből, de egyelőre nem tervezik az Oroszországhoz csatlakozást.

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután...

2019. december 10., kedd, Judit