Ismételten a román külügyminiszterrel egyeztetett Szijjártó Péter

Téma: 

Ismételten telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági es külügyminiszter hétfőn Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről – közölte a minisztérium sajtófőosztálya hétfő délelőtt az MTI-vel.

 

Teodor Melescanu arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy a román miniszterelnök utasítására a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető, a magyar miniszter ezt tudomásul vette – áll a közleményben.

MTI Fotó Veres Nándor

Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy a két Honvédelmi Minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú es nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében. Hangsúlyozták: a két miniszter megerősítette a békés megoldás szükségességét.

Kitértek arra, hogy a KKM folyamatosan kapcsolatban van a legnagyobb erdélyi magyar párttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalvaönkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Veres Nándor

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután amerikai kollégájával egyeztetett.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök és Zuzana Caputová, a Szlovák Köztársaság elnöke klímavédelmi, energetikai és migrációs kérdésekről folytatott megbeszéléseket csütörtökön Budapesten, a Sándor-palotában.

katasztrófa védelem

Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Honvédség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága képviselőinek részvételével értekezletet tartottak február 15-én ár- és belvíz elleni...

2019. szeptember 16., hétfő, Edit