Izland, Liechtenstein és Norvégia megegyezett Nagy-Britanniával

Téma: 

Megegyezésre jutottak az Európai Gazdasági Térséghez (EEA) és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (EFTA) tartozó Izland, Liechtenstein és Norvégia az Egyesült Királysággal abban, hogy a tartósan a másik fél területén tartózkodó állampolgáraikat milyen jogok illetik meg egy esetleges megállapodás nélküli Brexit esetén – közölték hivatalos norvég és izlandi források pénteken.

A megállapodás biztosítja, hogy az említett – Európai Unión kívüli – országok Nagy-Britanniában élő állampolgárai, illetve az Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában élő britek jogai akkor is érvényben maradnak, ha a London és Brüsszel közti tárgyalásokon nem tudnak megállapodni az Egyesült Királyság uniós kilépésének részleteiről, és a brit tagság megállapodás nélkül szűnik meg.
 
EPA
 

Az egyezségről szóló hírt a norvég és az izlandi kormány hivatalos közleményben is megerősítette. Nagy-Britannia és Norvégia 2018-ban már kötött egy hasonló egyezséget, a mostani azonban már számol a megállapodás nélküli Brexit forgatókönyvével is.

Tor Mikkel Wara norvég igazságügyi miniszter közleményben reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia rendezett körülmények között válik ki az EU-ból, hozzátette azonban, Oslónak fel kell készülnie arra is, ha ez megállapodás nélkül történik meg.

A világ ötödik legerősebb gazdaságával rendelkező Nagy-Britannia EU-tagsága előreláthatóan március 29-én szűnik meg, Theresa May brit miniszterelnök azonban további engedményeket szeretne kicsikarni Brüsszelből, hogy saját pártjának soraiban támogatókat szerezzen a kilépési megállapodásához.

A kilépés feltételrendszeréről novemberben elért megállapodást a londoni parlament alsóháza januárban – nem kis részben az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás miatt – a brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Srdjan Suki

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának utolsó fordulójában Izland 2-1-re győzött Ausztria ellen.

EPA/UEFA

A magyar válogatott nem fog döntetlenre játszani Izland ellen - közölte Bernd Storck.

MTI Fotó Illyés Tibor

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya az Izland elleni döntetlen után azt mondta, büszke csapatára, Nagy Ádám szerint a magyar válogatott dominált a meccsen, míg Böde Dániel jobban örült volna, ha ő lövi be az egyenlítő gólt, ám a...

2020. június 5., péntek, Fatime