Japán kerülhet az amerikai-kínai szembenállás középpontjába

Téma: 

A közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződés végleges felmondása következtében újabb amerikai rakétákat fognak telepíteni az ázsiai-csendes-óceáni térségbe, és Japán, ahol amerikai katonai támaszpontok működnek, a Washington és Peking közötti szembenállás középpontjába került majd – vélte vasárnap a baloldalinak tekintett Aszahi Simbun című országos japán napilap.

A lap emlékeztet, hogy az INF-szerződés visszatartó erőt jelentett az Egyesült Államok számára, ugyanakkor Kína növelte közepes hatótávolságú rakétáinak számát. Ha nem lesz ilyen szerződés, a lap által megkérdezett szakértők szerint az Egyesült Államok az ázsiai-csendes-óceáni térségben lévő támaszpontjain 3-7 év alatt új fejlesztésű közepes hatótávolságú rakétákat telepít.
 
EPA
 

A lap szerint mindenekelőtt a csendes-óceáni Guam szigetén lévő fegyverzetek növeléséről van szó. Ezen kívül újabb rakéták hadrendbe állítását tervezik Japánban és a Fülöp-szigeteken is.

Ebben az esetben Japán „az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus homlokterébe kerül, és a feltételezett ellenség csapásának célpontjává válik” – vélik a cikk szerzői. Ráadásul az új amerikai rakéták Japánban történő felvonultatása esetén nem csak Kína, de az orosz Távol-Kelet és Szibéria egy része is a hatótávolságukba kerül. Ez hatással lehet az orosz-japán viszonyra és a két ország közötti békeszerződésről szóló tárgyalásokra is.

Az Aszahi Simbun szerint – tekintettel Kína katonai hatalmának növekedésére – a jelenlegi helyzetben felül kell vizsgálni az INF-szerződést, és nemcsak Oroszországot és az Egyesült Államokat, de Kínát is bele kell venni.

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pompeo külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy Washington február 2-i hatállyal felmondja az INF-szerződést, és fel év múlva megszűnik a részese lenni, ha Oroszország nem intézkedik a szerződés rendelkezéseinek teljesítése érdekében. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy Moszkva felfüggesztette részvételét a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló  szerződésben.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Brazília külügyminisztere aggodalmát fejezte ki helyi idő szerint vasárnap egy lapjelentés miatt, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) brazilok millióinak telefonbeszélgetéseiről és elektronikus leveleiről gyűjtött adatokat.Az O Globo című brazil napilap...

KIm Dzsong Un

Az amerikai felderítés szerint Észak-Korea harcias retorikája mögött alapvetően az áll, hogy Kim Dzsong Un be kívánja bizonyítani: szilárdan kézben tartja a hatalmat - jelentette ki csütörtöki kongresszusi meghallgatásán az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója...

Illusztráció

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állítása szerint megszerezte száz amerikai katona nevét, egyesült államokbeli címét és fényképét, feltette az internetre, és felszólította Amerikában élő "magányos farkas" híveit, hogy öljék meg őket.

Egy orosz harci repülőgép befogott egy amerikai felderítőgépet, amely megközelítette az orosz partokat - közölték amerikai illetékesek és az orosz védelmi minisztérium.

 

2019. augusztus 24., szombat, Bertalan