Julija Szkripal: Szerencsések vagyunk, hogy életben maradtunk

Téma: 

Először nyilatkozott a sajtónak Julija Szkripal, akit egykori orosz-brit kettős ügynök apjával együtt idegméreg-hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést március elején a délnyugat-angliai Salisburyben: Szergej Szkripal lánya a Reuters hírügynökség által ismertetett közleményében többek között úgy fogalmazott, szerencsések, hogy túlélték a merényletkísérletet – hozzátette, sokkolta, hogy idegméreggel követtek el támadást ellenük, és a feje tetejére állt az élete.

Felépülésük lassú és rendkívül fájdalmas volt, próbál megbirkózni a történtek fizikai és lelki hatásaival, és azon van, hogy segítse apja teljes gyógyulását – tette hozzá. Julija Szkripal, aki a támadás után 20 napig volt kómában, közölte, hálás az Oroszország nagy-britanniai nagykövetsége által felajánlott segítségért, de nem kíván élni vele. Reméli viszont, hogy egy nap majd hazatérhet Oroszországba.  Julija Szkripal titkos helyen tartózkodik, akárcsak az édesapja. A brit hírügynökséggel a rendőrségen keresztül vette fel a kapcsolatot, és adott nyilatkozatot. Kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni, miután egy kamerába beszélt. „Nem akarom részletezni, de a klinikai beavatkozás fájdalmas és lehangoló volt” – mondta.

MTI/EPA

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Julija Szkripal kényszer alatt tett nyilatkozatot. Julija Szkripalt április 9-én engedték ki a kórházból, Szergej Szkripalt május 18-án. A súlyos mérgezéses incidens március 4-én történt. A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.

Nagy-Britannia gyilkossági kísérletnek tekinti az incidenst, amelyért Moszkvát tartja felelősnek. Az orosz kormány azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze van a Szkripal-ügyhöz. Nagy-Britannia kiutasított 23 – a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató – orosz diplomatát. A brit lépést további 26 ország követte hasonló kiutasításokkal; Washington 60 orosz diplomatát utasított ki. Moszkva ugyancsak diplomáciai kiutasításokkal és Oroszországban működő képviseletek, külföldi intézmények bezárásával válaszolt.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA

 

Kapcsolódó cikkeink

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Rendkívüli időszak elé nézünk, szükségünk van a bennünket, magyarokat jellemző erőre, bátorságra, és legfőképpen az egységünkre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

EPA

Magány és üresség uralta széttöredezett társadalomban élünk, amely elvesztette a nevetés, a játék és a nyugalom értékeit - figyelmeztetett Ferenc pápa vasárnap újévi homíliájában a római Szent Péter-bazilikában.

A közel Franciaország méretű és Németországnál népesebb kínai Szecsuán tartomány kereskedelmi- és ipari delegációját pénteken a Megyeházán fogadta dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

 

2019. május 23., csütörtök, Dezső