Kárpátalja elcsatolására hajaznak a kelet-ukrajnai események

Téma: 

Kárpátalja egyik vezető politikusa úgy látja, hogy megye Szovjetunióhoz történt csatolása és a mai kelet-ukrán régiók elszakítására irányuló törekvések kísértetiesen hasonlítanak egymásra.

Az, ahogyan az orosz haderő próbálja elszakítani a keleti országrészt Ukrajnától, nagyon emlékeztet arra a módszerre, ahogyan a szovjet hadsereg csatolta egykor a Szovjetunióhoz Kárpátalját – írja Facebook-profilján az Egységes Centrum (JeC) párt elnöke, Viktor Baloga. Szerinte ami akkor a SZMERS (a szovjet kémelhárítás) volt, ugyanazt a szerepet tölti most be a GRU (az orosz Központi Hírszerző Hivatal). S még egy közös vonás: a földrajzi-politikai kombinációk alapvető eszköze akkor is és most is egy zömében tanulatlan, zárkózott, eltunyult társadalmi réteg volt, amelyben csupán a minden és mindenki elleni gyűlölet izzott, s amelyet a legkönnyebb manipulálni.

Kárpátalja elcsatolására hajaznak a kelet-ukrajnai események

Ezen kijelentésével a kárpátaljai politikai életet döntően uraló Baloga-klán feje – aki 2004 óta Ukrajna összes államfőjének környezetében megfordult – akarva-akaratlanul is elismerte, hogy Kárpátaljának a Szovjetunióhoz történt csatolása tulajdonképpen törvénytelen eszközökkel és módon történt.

-boon.hu-

Kapcsolódó cikkeink

 Orosz lap: a szakadárok a kelet-ukrajnai megyékből Új-Oroszországot hoznának létre

A kelet-ukrajnai szakadárok Új-Oroszország néven független államot hoznának létre Luhanszk és Donyeck megyékből, de egyelőre nem tervezik az Oroszországhoz csatlakozást.

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután...

Kijev szerint az oroszbarát szakadárok egyre gyakrabban vetnek be olyan nagy kaliberű tüzérségi fegyvereket, amelyeket a minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk az ütközőzónából.

Reuters

Szigorúbb feltételek mellett kelhetnek át hétfőtől polgári személyek a Donyec-medencében az ukrán ellenőrzésű oldalról a szakadár területekre amiatt, hogy mostantól hivatalosan hadműveletté minősült át az eddig belügyi, terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai művelet...

2020. december 3., csütörtök, Ferenc