A katalán parlament kikiáltotta a függetlenséget

Téma: 

Megszavazták a „Katalán Köztársaság” függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában.

 

A titkos szavazáson az indítványt hetven képviselő támogatta igen szavazattal, tízen voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le.

A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

A katalán regionális parlament a függetlenség kikiáltására szavazott, miközben a spanyol kormány az autonómia eltörlését szorgalmazta – írta a bbc.com. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök korábban azt mondta a szenátoroknak, hogy közvetlen irányításra van szükség ahhoz, hogy „a törvény, a demokrácia és a stabilitás” egysége megmaradjon Katalóniában.

A válság akkor kezdődött, amikor a katalánok egy, a spanyol kormány által vitatottan legális szavazás alkalmával a függetlenséget támogatták.

A katalán kormány szerint a népszavazáson részt vett emberek túlnyomó többsége a függetlenségre voksolt. A spanyol alkotmánybíróság azonban a szavazást törvénytelennek nyilvánította.

A spanyol kormányfő nyugalomra intett

 

“Nyugalmat kérek minden spanyoltól. A jogrend helyre fogja állítani a törvényességet Katalóniában” – írta Rajoy a Twitteren közzétett üzenetében.

 

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A házelnök előzetes, a parlament honlapján közzétett napirendi javaslata alapján hétfőn megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Kálmán Andrásról (MSZP) és Barsiné Pataky Etelkáról (MDF, Néppárt-MDNP), továbbá a magyar ápolók napjáról.

A Sigurdur Ingi Johansson vezette új izlandi kormány. Fotó EPA/Birgir Thor Hardarson

A kormány elmozdítására és a parlament feloszlatására vonatkozó indítványt is leszavazta pénteken az izlandi parlament.

MTI/Illyés Tibor

Eddigi tavaszi ülésszakának leghosszabbra tervezett ülésével folytathatja munkáját mától az Országgyűlés, a képviselők hét egymást követő munkanapon tanácskozhatnak a tervek szerint.

MTI/AP/Alekszandr Zemlianicsenko

Miniszterelnökké választotta az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma Dmitrij Medvegyevet a testület keddi moszkvai ülésén.

2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin