Kényszerleszállás egy fenyegető üzenet miatt Skóciában

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 15th June, 2013 - 8:27pm

Téma: 

Fenyegető üzenet miatt a skóciai Prestwick repülőterén szállt le szombaton az Egyptair egyiptomi légitársaság Kairóból New Yorkba tartó repülőgépe. A kényszerleszállás előzményeként a BBC egyik producere, aki a Boeing 777-esen utazott, a gép mosdójában talált egy szalvétát, amelyre ceruzával angolul az volt írva, hogy "Felgyújtom ezt a repülőgépet". Ezután a gép megszakította útját, és a brit királyi légierő két harci repülőgépének kíséretében a Glasgow-t is kiszolgáló skóciai repülőtéren baj nélkül leszállt.
A BBC szombat esti beszámolója szerint az egyiptomi gépet rendőrségi járművek vették körül, és megkezdődött a Boeing átkutatása.
Rövid időn belül ez a második ilyen jellegű incidens a brit légtérben.
Három hete a terrorgyanús légiközlekedési események kezelésére kijelölt londoni Stansted repülőtérre irányították át a pakisztáni nemzeti légitársaság egyik repülőgépét, amely eredetileg Manchesterbe tartott.
A Boeing 777-est, amely a pakisztáni Lahore-ban szállt fel, szintén a brit királyi légierő két Typhoon vadászgépe kísérte a Londontól északkeletre fekvő repülőtérre, miután a pilóta jelezte, hogy a fedélzeten "incidens" történt.
A leszállás után a gépet váró rendőrök polgári repülőgép biztonságának veszélyeztetése gyanújával őrizetbe vettek két utast, akik a személyzet beszámolója szerint több alkalommal be akartak hatolni a pilótafülkébe.
Amikor a személyzet ezt megakadályozta, a két utas fenyegető kijelentéseket tett; állítólag az is elhangzott, hogy valamilyen fegyver vagy robbanóanyag van náluk.
A két őrizetbe vett utas ellen azóta vádat emeltek a brit hatóságok.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink