A Kereskedelmi Világszervezet megreformálására szólít fel Tusk

Téma: 

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország kötelessége megakadályozni a kereskedelmi háborúkat – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki egyben arra szólította fel a három országot, hogy reformálják meg a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO).

Azt mondta, a WTO-nak új szabályokat kell kidolgoznia a technológia transzferre és az ipari támogatásokra. A politikus – aki Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével együtt van Kínában, hogy találkozzon Li Ko-csiang kormányfővel a kínai és uniós vezetők éves párbeszédén – hangoztatta: tisztában vannak a világban történő változásokkal, és közös a felelősség ezeket jobb irányba alakítani.
 
EPA
 

Tusk a múlt héten határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnöknek az európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját. Azt mondta, Amerika becsülje meg szövetségeseit, miután nincsen belőlük olyan sok; gondoljon erre akkor, amikor majd Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Tusk most Pekingben azt mondta, Európa, Kína, az Egyesült Államok és Oroszország közös felelőssége az, hogy ne rombolják le a világrendet, helyette a világkereskedelem megreformálásával javítsanak rajta. Hozzátette, felszólítja kínai vendéglátóit, valamint Trump amerikai és Putyin orosz elnököt, hogy lássanak neki az említett feladatnak. „Még van idő elhárítani a konfliktust és a káoszt” – mondta.

Az európai vezetőkkel tartott találkozón Li Ko-csiang arról beszélt, hogy országa még kiegyensúlyozottabb kereskedelmet szeretne az Európai Unióval, haladást kell elérni az EU-val a befektetési egyezményről szóló tárgyalásokon. A pekingi Nagy Népi Csarnok nevű kongresszusi központban tartott sajtóértekezleten Juncker arról beszélt, hogy Kína tudja, miképpen kell megnyitnia gazdaságát, amit meg is tehetne.

Forrás: MTI

Kép: EPA

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Czarek Sokolowski

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy kedden megjelent interjúban egyértelműen elutasította, hogy pártja támogassa Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé.

EPA/Facundo Arrizabalaga

Szomorú folyamat szürrealisztikus időkben, de legalább a Brexit valószerűbb bejelentése - fogalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében Theresa May brit miniszterelnök kijelentésére reagálva kedden.

2019. június 27., csütörtök, László