Két éven belül szabadul a terrorizmus vádjával elítéltek több mint fele

Téma: 

A radikalizálódás egyik színtere a börtön, mivel nincsenek elkülönítve azok az elítéltek, akik nem feltétlenül terrorcselekményt hajtottak végre, de köztudottan radikálisok – nyilatkozta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Ha megfigyeljük az elmúlt évek terrorista-profiljait, azt látjuk, hogy szinte mindegyikük ült börtönben kisebb vagy nagyobb, köztörvényes bűncselekményért, tehát nem nyíltan terrorizmus vádjával elítélve” – fejtette ki a szakértő.

MTI/AP/Thibault Camus

Fogékonyak a radikális ideológiára

A börtönökben jellemző a különböző vallások felé való megnyílás, talán igény is mutatkozik egyfajta lelki feltöltődésre, de sajnos ebben az esetben ez egy olyan radikális ideológia iránti fogékonyságot jelent, ami az agressziót egy durvább mederbe tereli – vélekedett Speidl Bianka.

Hozzátette: az elmúlt években a börtönőrök folyamatosan ki vannak téve ilyen atrocitásoknak, ami az elmúlt 10 napban azonban hihetetlen intenzitást öltött, körülbelül 8 hasonló cselekmény történt, köztük egy börtönlázadásra is sor került.

A rendvédelmi szervek megfélemlítése zajlik

A szakértő szerint egy olyan helyzet alakult ki, ami már tarthatatlan. „A rendvédelmi szerveknek a megfélemlítése zajlik, amivel az állami hatóságok nem tudnak mit kezdeni, szerintük a probléma oka a börtönök 140 százalékos túlzsúfoltsága” – húzta alá Speidl Bianka.

Válaszul erre azt mondják a börtönben dolgozó szakértők, hogy a korábbiakhoz képest ez már egy teljesen más agresszivitás, ami nem a körülmények miatt, hanem nyilvánvalóan egy ideológia hatására alakul ki – fűzte hozzá.

A terrorizmus vádjával elítéltek 60 százaléka 2020-ra szabadulni fog

A négy legnagyobb francia börtönben fogva tartottak több mint a fele muszlim hátterű bűnelkövető. Ezt, a Nyugat-Európában ismert bevett szokások szerint, nem regisztrálják, a vallási hovatartozás a vallásgyakorlás nyomán derül ki – mondta.

Hozzátette: Az elítéltek közül 500 főt konkrétan terrorizmus vádjával tartanak fogva, és további 1200 főről gyanítanak intenzív radikalizálódási folyamatot. 2020-ra a jelenleg terrorizmus vádjával elítéltek 60 százaléka szabadulni fog.

Ollóval támadt őreire egy dzsihadista

A támadással egyidőben kezdődött meg a büntetés-végrehajtási igazgatóság és a fegyőrök szakszervezetei között a tárgyalás arról, hogyan lehet jobban kivédeni az elítéltek esetleges támadásait.

Mintegy 150 tiltakozó börtönőr autógumikkal és egyéb tárgyakkal elbarikádozta Európa legnagyobb börtöne, a Párizshoz közeli Fleury-Mérogis-ban található fegyház bejáratát, őket könnygázzal oszlatták szét a rendőrök.

A megmozdulás azután kezdődött, hogy ollóval támadt őreire egy német állampolgárságú dzsihadista január 11-én egy észak-franciaországi börtönben.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI/AP/Thibault Camus

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Andy Rain

A britek immár több mint fele, ötvenegy százaléka ellenzi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, míg 41 százaléka ért vele egyet – derül ki a The Independent liberális brit hírportál által vasárnapra virradóra közzétett felmérésből.

MTI Fotó

Magyarországon még mindig népszerű a készpénzhasználat, mivel az emberek több mint fele napi szinten készpénzzel fizet – derül ki az Intrum követeléskezelő fizetési szokásokról szóló reprezentatív kutatásából.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az ellenzéki szimpatizánsok több mint fele is elégedett a kormánnyal bevándorlásügyben. A kormánypártok támogatottsága továbbra is messze a legmagasabb.

2019. december 7., szombat, Ambrus