Kijev: több mint ezer orosz katona hagyta el Kelet-Ukrajnát

Téma: 

Az orosz katonák számának csökkenése észlelhető a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatti kelet-ukrajnai térségben - közölte kedden a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága, hozzátéve, hogy az orosz fegyveres erők több mint ezer tagja hagyta el Ukrajnát.

    A parancsokság közlése szerint a szeparatisták igyekeznek saját fegyveres erőket létrehozni. Információk alapján Donyeckben megalakították az általuk önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" első belügyi ezredét.

    Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter múlt szombaton külföldi katonai attasék előtt kijelentette, hogy Kijev tudomása szerint az orosz reguláris hadsereg mintegy 7500 katonája tartózkodik Kelet-Ukrajnában.

    A harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű ukrán szervezet kedden azt közölte, hogy heves tüzérségi harcok folynak Luhanszktól északra, Scsasztya település környékén.

    Donyeck megyében a megyeszékhelytől délnyugatra fekvő, a kormányerők ellenőrzése alatti Volnovaha térségében pedig a szakadárok aktív felderítői tevékenységet folytatnak technikai eszközöket is bevetve.

    Hétfőre virradóan az Azovi-tenger partján fekvő dél-donyecki Mariupol fölött lőttek le a várost védő ukrán erők két felderítő drónt, azaz pilóta nélküli repülőgépet.    A donyecki helyi állami vezetés egyik alkalmazottja arról számolt be, hogy tüzérségi találat ért kedden egy autóbuszt a városban, aminek következtében két ember meghalt és nyolcan megsebesültek.

    Dmitro Timcsuk, az Információs Ellenállás koordinátora kedden Facebook-oldalán azt írta, hogy mintegy 50 tüzérségi eszközt, köztük 10-12 rakéta-sorozatvető rendszert vontak össze a szeparatista erők Donyeck térségében. Tüzérségi egységek koncentrálódását figyelték meg még Donyecktől nyugatra, Makijivka, valamint északra Horlivka közelében.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

Ukrajna keleti határa mentén 52 ezer orosz katona áll teljes harckészültségben, jelentős mennyiségű támadó fegyverzettel felszerelve - jelentette ki Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára csütörtökön a kijevi parlamentben....

Kijev szerint a hét végén ezerötszáz orosz katona lépett Ukrajna területére

 
  
 

Kijev szerint ezerötszáz orosz katona lépett a hét végén Ukrajna területére, több száz haditechnikai eszközzel együtt.

Mintegy három-négyezer oroszországi önkéntes vesz részt a harcokban a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek oldalán - ismerte el csütörtökön az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnöke.

 

Ukrán válság - Egy nap alatt 18 ukrán katona halt meg a kelet-ukrajnai harcokban

 Az elmúlt 24 óra alatt az ukrán fegyveres erők 18 tagja vesztette életét és 54 sebesült meg Kelet-Ukrajnában a szakadárok ellen folyó, Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadműveletben - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi...

2019. július 20., szombat, Illés