Kijev újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben

Téma: 

Újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerdai kijevi ülésén.

 

A büntetőintézkedések a Donyec-medencei törvényellenes választásokban, valamint a Kercsi-szorosnál megtámadott ukrán hadihajók legénységének elfogásában és fogva tartásában szerepet játszó természetes és jogi személyeket sújtják.

Az RNBO közleménye szerint a szankciókkal sújtottak listáján orosz vállalatok, üzletemberek, politikusok és parlamenti képviselők, valamint fegyveres testületek alkalmazottai szerepelnek, olyan személyek, akik „aktívan támogattak vagy hozzájárultak az Ukrajnával szembeni agresszív cselekményekhez”.

Szerhij Pasinszkij, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a Hromadszke hírportálnak azt mondta, hogy a névsort később, annak technikai átdolgozása után hozzák nyilvánosságra. Hozzáfűzte: szankció hatálya alá kerültek mások mellett azok a személyek, akiknek közük volt az ukrán hadihajók elleni támadáshoz, azok, akik „részt vesznek az ukrán tengerészek elleni büntetőper meghamisításában”, továbbá az orosz alsóház, az Állami Duma – beleértve a kormányzó Egységes Oroszország párt – több képviselője is.

Oroszország az előző nap terjesztette ki az Ukrajnával szemben elrendelt gazdasági ellenszankcióit több mint kétszáz természetes és jogi személyre. Ukrajna 2015 szeptemberében jelentett be szankciókat orosz természetes és jogi személyekkel szemben, a büntetőintézkedésekkel sújtottak listája azóta több alkalommal is bővült.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet – ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra – megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

Ittasan vezetett - Vádemelési javaslat a külföldi sofőrrel szemben. Szerencs belterületén állítottak meg a rendőrök közúti ellenőrzés során 2013. július 24-én 03 óra 22 perckor egy olasz rendszámú személygépkocsit.

MTI/EPA/Alessandro Di Meo

Ferenc pápát minden egyes külföldi útjára tucatnyi olasz és külföldi újságíró kíséri el, akik a pápai repülőgépen az egyházfővel együtt utaznak.

Foto:boon.hu

A Készenléti Rendőrség segítségével jutottak a 2011-es emberülés elkövetőjének nyomára.

 

Internet

Kijev elutasította, hogy a Donyec-medencében az újévi ünnepi időszakra szóló tűzszünetről tárgyaljanak – közölte a Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoportnak alárendelt, biztonsági kérdésekkel foglalkozó munkacsoport luhanszki képviselője a...

2020. február 22., szombat, Gerzson