Kína már az amerikai hadiiparra is növekvő fenyegetést jelent

Téma: 

Kína „jelentős és növekvő fenyegetést” jelent az Egyesült Államok hadiiparára, pontosabban annak kulcsfontosságú alapanyag-ellátására – állapította meg az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon legfrissebb jelentésében, melybe a Reuters hírügynökség helyi idő szerint csütörtökön betekintést nyert.

A csaknem 150 oldalas dokumentum arra a következtetésre jutott, hogy mintegy 300 kockázati tényezővel néz szembe az amerikai hadiipar. Kína központi helyet foglalt el a jelentésben, amely nyomatékosította, hogy a „vörös óriás” uralja az amerikai hadiipari eszközökhöz nélkülözhetetlen ritka földfémek globális piacát.
 
hirado.hu
 

Rámutatott az amerikai védelmi minisztérium, hogy a fegyveres erőket Kína látja el bizonyos elektronikai eszközökkel és az amerikai lőszerekben használt vegyszerekkel. Rávilágítottak arra is, hogy az amerikai védelmi költségvetés kiszámíthatatlan, így a hadiipari cégek nehezen tudnak felkészülni a kormányzat igényeire. Egy másik hiányosságot az amerikai tudományos és technológiai képzésben fedezték fel. Abban is biztonsági kockázatokat látnak, hogy folyamatosan erősödik Kína haderőben és gazdasági befolyásban, és elejét akarják venni annak, hogy megbénítsa az amerikai hadsereget azzal, hogy megfosztja a szóban forgó alapanyagoktól, vagy szabotálja a technológiai importárukat az Egyesült Államokba.

A jelentés megjegyezte, hogy a világon gyártott áramköri lapok 90 százalékát Ázsiában, ennek felét Kínában készítik. Mivel az áramköri lapok gyártása az Egyesült Államok területén kívülre helyeződött, fennáll annak veszélye, hogy átláthatatlanná válik, honnan származnak a szükséges termékek – állapította meg a jelentés.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő több intézkedést is felvetett arra, hogyan biztosítsák az amerikai hadiipari ellátást. Egyebek közt a ritka alapanyagok tartalékainak feltöltését és az amerikai gyártókapacitás kibővítését javasolta. Ezentúl is számos javaslatot tettek az ipar megerősítésére, de azokról részleteket nem szivárogtatták ki, mert egy szigorúan titkosított függelék tartalmazza azokat.

Régóta nyugtalanítja az amerikai hadviselést, hogy távblokkolókat vagy távkikapcsolókat építhetnek az áramköri lapok tranzisztoraiba, így egy konfliktus esetén működésképtelenné tehetnek kifinomult amerikai rendszereket. A jelentés trójai vírust tartalmazó chipekre és más vírusokra figyelmeztetett. Amerikai hírszerzési tisztviselők arra figyelmeztettek korábban, hogy Peking kínai gyártású mobiltelefonokkal és hálózati eszközökkel kémkedhet amerikaiak után.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

 A Google alapítója szerint a demokráciára jelent veszélyt az internetes kémkedés

A Google társalapítója, Larry Page szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) internetes kémkedése veszély jelent a demokráciára, és akadályozza a technológiai fejlődést.

AP

A migrációs nyomás miatt komoly biztonsági kockázatot jelent a balkáni helyzet – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este adásában.

MTI Fotó

Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2019. december 7., szombat, Ambrus