A kisebbségi nyelvek támogatása nem luxus, hanem életbiztosítás

Téma: 

Gál Kinga fideszes EP-képviselő az anyanyelv nemzetközi napján a nyelvi sokszínűséget támogató brüsszeli konferencián meghívott előadóként vett részt. A néppárti politikus beszédében azt javasolta, hogy készüljön egy európai keretterv a nyelvi kisebbségi jogok kézzelfogható támogatására. A nyelvi kisebbségi közösségek képviselőinek és az Európai Bizottság aktív részvételével lezajlott rendezvényen Gál Kinga ismertette az Európai Parlamentnek az 1980-as évek óta a nyelvi és nemzeti kisebbségek védelmében betöltött szerepét. Ennek kapcsán megállapította: az Európai Unió, illetve a Parlament egyre vonakodóbb az általánosan megfogalmazott elveken túl kézzelfogható segítséget nyújtani a kisebbségi nyelvek támogatásában.

Gál Kinga, az Európai Parlament Kisebbségi Frakcióközi munkacsoportjának korábbi elnökeként, jelenlegi alelnökeként kiemelte: "Fontos lenne a kisebbségi közösségek támogatásán túl az is, hogy a többségi társadalmakat, azok kormányait is ellássuk olyan gyakorlati tanácsokkal, hogy kezelni és értékelni tudják a nyelvi kisebbségek létét országaikban". Ennek érdekében a fideszes EP-képviselő arra tett javaslatot, hogy készüljön egy európai keretterv a nyelvi kisebbségi jogok támogatására. Ez a dokumentum kormányoknak, döntéshozóknak készülne kisebbségi szervezetek, nemzetközi intézmények, az egyes uniós szervek, ezen belül az Európai Bizottság és az Európai Parlament közreműködésével. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a kisebbségi és regionális nyelvek továbbélésének három fő pillére a családon belüli nyelvátadás, az anyanyelven való oktatás és a közösségek szerepe. Gál Kinga zárszava teljes mértékben összecsengett a konferencia végkövetkeztetésével: a kisebbségi többnyelvűséget, a nyelvi sokszínűséget nem pusztán kulturális, társadalmi értékként, hanem gazdasági előnyként is meg lehet közelíteni: "A regionális és kisebbségi nyelvek támogatása nem luxus, hanem életbiztosítás" - zárta beszédét Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő.

Kapcsolódó cikkeink

Megszűnt a luxus: saját magukat tartják el a rabok

2010 előtt a légkondis rabszállítók, a kormányváltás óta az önfenntartó börtönök fémjelzik egyre inkább a hazai büntetés-végrehajtást. Négy éve még 12 százalékos volt a börtönök önfenntartási aránya, napjainkra 75 százalék.

A legújabb statisztika szerint jelentősen drágultak a mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben. A vásárlóközönség ezt saját bőrén tapasztalhatta.

MTI/EPA/Filip Singer

A miniszterelnök továbbra is nemzeti és nem pártügynek tartja az október 2-iki népszavazást, ezért nem vesz részt pártvitákban, hanem azt várja a felelősen gondolkodó politikai erőktől, hogy a referendumon való részvételre buzdítsák az embereket.

...
https://upload.wikimedia.org

A menekültválság kezeléséhez "nem a kevesebb, hanem a több Európa" megteremtésén keresztül vezet az út, vagyis az uniós tagországoknak nem külön-külön, hanem együttesen kell keresniük a megoldást - mondta Herman Van Rompuy, az Európa Tanács volt elnöke csütörtök este...

2019. december 7., szombat, Ambrus