Kitart a fal mellett az amerikai elnök

Téma: 

A képviselőházban tartotta meg évértékelőjét Donald Trump. Azt mondta, a bevándorlási politika rendezése morális kötelezettség.

„Ha nem engem választottak volna meg az Egyesült Államok elnökének, akkor ma nagy háborúban állnánk Észak-Koreával” – hangoztatta az elnök. Hangsúlyozta: még sok munka van hátra, de jó a viszonya Kim Dzsong Unnal.
 
EPA/Doug Mills/POOL
 

Az évértékelő beszéd csaknem másfél óráig tartott, mert gyakran hosszan tartó taps és ováció szakította meg, kivált akkor, amikor Donald Trump bemutatta valamelyik meghívott vendégét.

Beszéde külpolitikával foglalkozó részében az elnök hangsúlyozta, hogy célja az amerikai érdek elsődlegességének biztosítása, majd emlékeztetett az utóbbi esztendő fontos eseményei közül arra, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, továbbá a minap a venezuelai Juan Guaidó ellenzéki politikust az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként.

Megtesznek mindent azért, hogy megsemmisítsék az Iszlám Állam maradványait

„A nagyszerű országok nem folytathatnak végeérhetetlen háborúkat” – fogalmazott Szíriára és Afganisztánra utalva. Mint mondta, az amerikai kormány felgyorsítja erőfeszítéseit, hogy kivonja katonáit Szíriából és Afganisztánból. „Eljött már az ideje, hogy Szíriában lévő remek harcosainkat itthon köszönthessük” – fogalmazott. De hangsúlyozta azt is: a csapatkivonástól függetlenül az Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz azért, hogy megsemmisítse az Iszlám Állam maradványait.

Az afganisztáni kivonulásról folytatott tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, hangsúlyozva, hogy e tárgyalásokba bevonják az afgán tálibokat is. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja, vajon két évtizednyi háború után sikerül-e békét teremteni. „De legalább meg kell próbálni” – mondta.

A kínai megállapodásnak magában kell foglalnia a tisztességtelen kereskedelem megszüntetését 

Kínáról szólva hangsúlyozta: az ázsiai országgal kötendő kereskedelmi megállapodásnak magában kell foglalnia a kínai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetését. Hangot adott azon álláspontjának, hogy Kína nemcsak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, hanem eltulajdonítja az amerikai szellemi tulajdont is. „Az amerikai vagyon meglopásának véget kell vetni” – hangoztatta.

Az elnök kitart az ország déli határain építendő fal mellett

Donald Trump kitartott az amerikai-mexikói határon építendő fal mellett, de a várakozásokkal és elemzői jóslatokkal ellentétben nem jelentette be, hogy rendkívüli állapotot hirdet, hogy a kongresszus megkerülésével építtesse meg a határfalat. Kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében, de leszögezte, hogy a falat mindenképpen meg kell építeni.

Megoldást sürgető országos válságként írta le az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetet és emlékeztetett arra, hogy már csak tíz nap van hátra a kormányzat teljes működésének biztosításához szükséges újabb szavazásig. Felszólította a törvényhozókat, hogy állapodjanak meg a finanszírozáshoz szükséges összeg és a déli határbiztonság megteremtésének megszavazásában. „Itt az ideje, hogy a kongresszus megmutassa a világnak: elkötelezett az illegális migráció megállítása iránt” – fogalmazott.

A bevándorlási politika rendezése morális kötelezettség

„A bevándorlási politika rendezése morális kötelezettség” – hangoztatta és megismételte régi álláspontját, miszerint híve annak, hogy az Egyesült Államok befogadjon bevándorlókat, de ezeknek az embereknek törvényes úton kell az országba érkezniük.

Az illegális bevándorlásról úgy fogalmazott, hogy annak árát a tisztességesen dolgozó amerikai polgárok fizetik meg részben munkahelyük elvesztésével, részben pedig a közbiztonság romlásával. Az elnök hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlókkal emberkereskedők és fiatal nőket futtató bűnözők érkeznek az Egyesült Államokba, egyúttal utalt arra, hogy – elsősorban New Yorkban – olyan bűnbandákat számoltak fel, melyeknek tagjai illegálisan tartózkodtak az országban.

Az amerikai elnök elutasítja a bosszúállás politikáját

Donald Trump a belpolitikában kétpárti együttműködést szorgalmazott és elvetette a bosszúállás politikáját. Együttműködésre, az évtizedek óta tartó politikai patthelyzet feloldására sürgette a politikai élet szereplőit. „Kötelezzük el magunkat amellett, hogy Amerika nagyszerű lesz” – mondta és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nyerésre áll. Megfogalmazása szerint „ha békesség és törvényhozás lesz, akkor nem lesz háborúskodás és nyomozások sora”.

Trump kétpárti egyetértéssel folytatott politizálást sürgetett egy sor kérdésben, egyebek közt a kábítószer-fogyasztás társadalmi válságának megoldása, az agrárreform és az elavult amerikai infrastruktúra megújítása ügyében. Bejelentette, hogy a tervezett új egészségbiztosítási törvény tárgyalásakor prioritás az érvényben lévő törvény egyes elemeinek megőrzése, és felkéri majd a kongresszust a kiterjesztett abortusztörvény felülvizsgálatára.

Az elnököt gyakran szakította meg ováció, és azon még ő is meglepődött, amikor fehér ruhába öltözött demokrata párti nők egy csoportja is heves tapsban tört ki. Trump ugyanis arról beszélt, hogy a jó gazdasági eredmények előnyeit kivált a nők élvezik, az újonnan létrehozott munkahelyek 85 százalékát nők töltik be, és elismerően szólt arról, hogy az amerikai történelemben még soha ennyi női törvényhozó nem volt a kongresszusban, mint most. A demokrata párti nők csoportjának tapsa annyira meglepte, hogy még oda is szólt: „Ez ugye nem volt benne a forgatókönyvben?”

Külön tapsot kapott az elnök vendégei közül a második világháború négy idős veteránja és Buzz Aldrin, aki éppen ötven évvel ezelőtt – Neil Armstrong nyomában – a második ember volt, aki a Holdra lépett.

Demokraták: A részleges kormányzati leállás Trump „mutatványa” volt

A részleges kormányzati leállás Donald Trump „mutatványa” volt – mondta az amerikai elnök évértékelőjére reagálva a Demokrata Párt nevében Stacey Abrams georgiai politikus.

Abrams személyében – aki a déli Georgiában a demokraták kormányzójelöltje volt, de alulmaradt az őszi félidős választásokon – először reagált elnöki évértékelőre nyilvános beszéddel afroamerikai női politikus. Védelmébe vette a migrációt, bírálta az amerikai gazdaság teljesítményét, és úgy vélte, hogy egyes vidékeken a kisebbségeket, köztük az amerikai feketéket is, igyekeznek megakadályozni a szavazásban. Azzal vádolta a Republikánus Pártot, hogy nem veszi figyelembe, vagy képtelen megérteni a középosztály érdekeit.

„Amerikát a bevándorlók és nem a falak tették erőssé” – hangoztatta a georgiai fővárosban, Atlantában elmondott, alig 11 perces beszédében, utalva ezzel arra, hogy Donald Trump kitart a déli határokon építendő fal mellett.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Doug Mills/POOL

 

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

A bevándorláspolitikában elfoglalt eltérő álláspontot nevezte az utóbbi hetekben Magyarország ellen intézett brüsszeli és nemzetközi támadások legfőbb okának szombati sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

AP

Az Európai Unió és intézményei egységesek abban, hogy kitartanak a Brexit feltételrendszerét rögzítő, már elfogadott megállapodás mellett – jelentette ki Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán Brüsszelben.

EPA/Terje Pedersen

A párt belső ellenzéke ugyanakkor puhítana. A vita hátterében a hazatoloncolandó, menekülttáborokba kerülő fiatalkorúak állnak.

EPA/Ron Sachs

Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint Donald Trump határozottan kiáll amellett, hogy az amerikaiknak úgy kell érvényesíteniük az érdekeiket, hogy eközben ne szóljanak bele aktívan más országok belügyeibe.

2019. augusztus 24., szombat, Bertalan