A kormánypárt győzelme várható a lengyel parlamenti választáson

Téma: 

A jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) győzelme várható az október 13-ai lengyel parlamenti választáson az előrejelzések szerint – mondta Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

 

A PiS magas támogatottságát elsősorban szavahihetőségének köszönheti. Négy évvel ezelőtti ígéreteit nagyrészt beváltotta: például a családtámogatások terén, már minden gyermek után jár a havi mintegy 37 ezer forintos támogatás. Így már nem csak a keresztény nemzeti elkötelezettségű ideológiával azonosuló polgárok állnak a kormánypárt mögé – magyarázta a szakember.

MTI Fotó

A jelenlegi lengyel kormánypárt jó eséllyel egyedül is megszerezheti az újabb kormányzáshoz szükséges választói felhatalmazást.

A PiS európai parlamenti választáson aratott tavaszi győzelme óta a brüsszeli és a német elit is mérsékelte támadásait, és úgy látszik belenyugodott, hogy újabb négy évig a jelenlegi kormánypárt vezeti Lengyelországot. Mi több, a lengyel ellenzék vezető ereje is „elengedte” ezt a választást és inkább a túlélésre, a 2023-as választásra koncentrál – jegyezte meg Rosonczy-Kovács Mihály.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Kovács Tamás

A lengyel miniszterelnök budapesti látogatásának kapcsán terjedelmes interjút közölt a lengyel közszolgálati televízió Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Magyarországra látogat a lengyel államfő

A magyar-lengyel barátság napja alkalmából Áder János köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon pénteken és szombaton Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Egyetértését fejezte ki Orbán Viktor migrációs politikájával Ludwik Dorn egykori lengyel belügyminiszter, aki a TVN24 lengyel hírtelevízió péntek reggeli műsorában az Európai Unió "egyetlen európai" politikusának nevezte a magyar kormányfőt.

MTI Fotó Komka Péter

Elkezdődtek vasárnap reggel a lengyelországi parlamenti választások, melyeken a parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 tagját választják meg.

2020. június 5., péntek, Fatime