Következetes álláspontot képvisel az Európai Unió

Írta: itv , - Frissítve: 3rd February, 2019 - 3:26pm

Téma: 

Az unió határozottan kiáll amellett, hogy nem tárgyalható újra a brit kiválási egyezmény – ezt az Európai Tanács elnöke közölte a brit kormányfővel, miután a londoni parlament alsóháza felhatalmazta a kormányt arra, hogy kérje a bennmaradó tagállamoktól a Brexit feltételeiről tartott, tavaly novemberben megállapodással lezárult tárgyalások újranyitását.

Az Európai Unióban nem tudják, mit akarnak a britek és nem hajlandók újratárgyalni a kilépési megállapodást – ezzel a mondattal összefoglalható a 27-ek reakciója a londoni parlament alsóháza által elfogadott javaslatokról.
 
EPA

Ezekben az Egyesült Királyság nem támogatja a rendezetlen Brexitet, nem utasította a miniszterelnököt, hogy halasztást kérjen, illetve alternatív lehetőségeket javasol az ír határ átjárhatóságát garantálni hivatott tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett – jelentette a közmédia tudósítója a Kossuth Rádióban.

Emlékeztetett: a kilépési szerződés a 27-ek egyeztetett álláspontja – üzente szinte azonnal szóvivője útján Donald Tusk az Európai Tanács elnöke, megismételve az EU egységes véleményét, miszerint a megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének. Újratárgyalásról nem lehet szó.

A köznyelvbe is beépülő backstop, magyarul tartalékmegoldás garantálná, hogy a brit kilépés után nem jönne létre szigorúan ellenőrzött határ az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határán, Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Ez a Brexit-megállapodás legbonyolultabb kérdése – fogalmazott a tudósító.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: EPA

 

Kapcsolódó cikkeink