Krasznahorka - Idén biztosan nem, de valószínűleg jövőre sem nyílik meg a vár

Téma: 

Bár a Szlovák Nemzeti Múzeum azt állítja, hogy rendszeresen tájékoztatja a nagyközönséget Krasznahroka vára állapotáról, a rekonstrukcióról, azonban honlapjuk tanúsága szerint az utolsó néhány soros bejegyzés 2013 novemberéből származik. Azt megelőzően pedig júniusban jelent meg egy rövid közlemény. A következő interjú a Pátria Rádió Hétről hétre műsorában hangzott el Vasik János szerkesztésében.

A rozsnyói Közös Építésügyi Hivatal látta el korábban Krasznahorkaváralja – és így a várral kapcsolatos építésügyi-hatósági feladatokat. Mint azt vezetője, Porbán Ferenc elmondta, a Szlovák Nemzeti Múzeum érvényes építkezési engedéllyel rendelkezik a második szakaszhoz is. Ennek része a tervdokumentáció is, melyből kiderül, hogy a várat egy részen tetőcserép felhasználásával fednék be, más részeken viszont – a tornyokon – rézlemezeket használnak majd.
Ezt az információt megerősítette Bollo Péter (Híd) is, Krasznahorkaváralja polgármestere.
„Nem tudom, hogy fog kinézni, de így döntöttek a szakemberek, a tűzoltók. Mindegy, hogy mi lesz a tetőn, csak már legyen kész.“ – mondta.
Bollot meglepte a Szlovák Nemzeti Múzeum információja, mely szerint a vár 2014-ben biztosan nem, s valószínűleg 2015-ben sem nyílik meg, illetve hogy nem tudják megjelölni a részleges megnyitás időpontját sem. Elmondta, jelentős bevételkiesésest jelent számukra a bezárt vár – nem jönnek a turisták sem a vár alatti parkolóba, sem pedig a falu kempingjébe.
„A vártüzet követően óriási volt az eufória, mindenki segíteni akart. A kormány, a politikusok is ígérteket tettek, hogy egy éven belül kész lesz a vár. Ezeknek akkor még én is hittem. Aztán az eufória lassan elmúlt és mostanra senki sem ajánl támogatást. Ha ez így megy tovább, egyre rosszabb lesz„- fűzte hozzá Krasznahorkaváralja polgármestere.
Köles József idegenforgalmi szakember szerint a megnyitást vagy a részleges megnyitást követően újjá fog kelleni építeni azt a brendet, melyet Krasznahorka jelent. Attól ugyan nem tart, hogy az emberek, a turisták végképp elfeledkeznének a krasznahorkai várról, ám az biztos, hogy a bezárás alatt megkopik egykori fénye.
„Erős marketing kell ahhoz is, hogy a műemlékek – várak, kastélyok – az érdeklődés középpontjában maradjanak, nagyon nagy a versengés a turisztikai piacon. Ebben az időszakban – akár nyitva van a vár, akár nem – a gömöri régiót fokozottan a figyelem középpontjában kellene tartani, az segítene átvészelni ezt az átmeneti időszakot és segítene a nyitást követő imidzs-újjáépítésben is. Ennek híján komoly károkat szenvedhetnek azok a turisztikai szolgáltatásokban vállalkozók, akik a térségben vannak, főleg akik Krasznahorkához kötődtek.“ – mondta Köles.
Krasznahorka vára tetőszerkezete 2012 március 10-én égett le.

Jelenleg nem lehet meghatározni, mikor nyithatjuk meg a várat a nagyközönségnek. A szlovák Nemzeti Múzeum úgy koordinálja a vár felújítását, hogy mielőbb meg lehessen nyitni az első felújított épületeket.
Sajnos határidőt tényleg nem tudunk Önnek mondani, mert az időpont függ az éppen zajló feltárásoktól is, de függ az építkezési munkáktól is. Tényleg igyekszünk mielőbb befejezni a munkákat. Alapvetően a tervek szakaszokra lesznek bontva, tehát úgy szeretnénk, hogy először az alsó-vár és a középső vár lesz megnyitva, majd utoljára a maradék rész.
Miután a második szakasz 2014 tavaszán kezdődik majd el, a harmadik pedig csak a másodikat követően, tehát sajnos ez nem következhet be 2014-ben... Igyekszünk minél előbb – természetesen a műemlékek védelmére vonatkozó összes előírás és törvény betartásával - hangzott el a ráűdióműsorban. amit a parameter.sk hirportál irt meg.

http://www.parameter.sk/rovat/regio/2014/01/25/krasznahorka-iden-biztosa...

Kapcsolódó cikkeink

EPA/Clemens Bilan

Biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben.

hirado.hu

Az operatív törzs úgy döntött, február elsejéig meghosszabbítják az eddig fennálló intézkedéseket. A középiskolákban is marad a digitális oktatás február elsejéig – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott exkluzív interjúban.

Még biztosan várni kell a télre

A hétvégén ismét az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, tavaszias időre van kilátás, az ország déli részén 14-15 Celsius-fokos maximum hőmérséklettel. Február közepéig nem várható jelentős lehűlés Magyarországon.

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund