Krasznahorkai vár: jóval jelentősebb a kár

Téma: 

A krasznahorkai vár felújításának költségeit jelenleg 15 millió euróra becsülik, ez csaknem kétszerese a tűzvészt követően becsült kárnak - közölte hétfőn Marek Maďarič kulturális miniszter nem végleges adatokra hivatkozva.
A szlovák szaktárca vezetője a krasznahorkai várnál tartott sajtótájékoztatót hétfőn, száz nappal azután, hogy tűzvész pusztított a szlovák nemzeti örökség részét képező 13. századi várban. A márciusi becslések 8 millió euróra tették a keletkezett kárt, ebből 7 millió euróra az épületben és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt.

Hamarosan befejeződik a károk felmérésének végső szakasza, ezt követően derül majd ki az is, hogy mekkora lesz az az összeg, amelyet a biztosító a helyreállítás költségeiből téríteni fog - hangoztatta a miniszter.

Maďarič elmondta: a tetőszerkezet felújításának második szakasza július második felében kezdődhet meg, és a tervek szerint az év végéig sikerül majd befejezni a munkálatokat. Azzal számolnak, hogy az alsó és a középső várat a jövő szezonra már megnyithatnák a látogatók előtt.

A tárca vezetője a felújítással kapcsolatban türelemre intett, rámutatva arra, hogy nemcsak a tetőt, de a várfalak bizonyos részeit is fel kell újítani, ez pedig meglehetősen időigényes, mivel a munkálatok az eredeti metódusokkal, eredeti alapanyagok felhasználásával zajlanak. "Nem csak azt akarjuk, hogy minél hamarabb kész legyen a vár, hanem azt is, hogy erre az eredeti állapotok visszaállítását garantáló módon kerüljön sor" - hangoztatta. Hozzátette: felmerült olyan elképzelés is, hogy a "helyzetet kihasználva" a vár érintett részeit nem a tűzvész előtt ismert, hanem még régebbi formájára állítsák vissza.

Több más - a vár felújítására - indított gyűjtés mellett a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) által meghirdetetett közadakozás is tovább zajlik. Rastislav Pudelka a SNM vezérigazgatója szerint erre a számlára eddig 104 ezer euró gyűlt össze.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. A műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink

Rövid időre megnyitják a krasznahorkai várat

 Holnap 17 órától a nyilvánosság is megtekintheti, hogy haladnak a krasznahorkai vár felújítási munkálatai. A Betléri Kastélymúzeum vezetősége nyílt napot szervez.

Nyilvános találkozón tájékoztatták az érdeklődőket a krasznahorkai vár felújítási munkálatairól.

A Krasznahorka büszke vára kezdetű dal hallatán sokakban felébred a régmúlt utáni nosztalgia. Az elmúlt év március tizedike délutánján azonban megtörtént a tragédia, leégett Gömör gyöngyszeme, a krasznahorkai vár. A felújítása jelenleg is zajlik.

 Folyamatosan szállítják el a tűzvész pusztította krasznahorkai várból a műkincseket, kiállítási tárgyakat .

"A hatalmas kárt szenvedett várból egyelőre a település kultúrházába
viszik a több évszázados múltra visszatekintő ereklyéket, innen a tervek
szerint Kassára szállítják megőrzésre mindaddig, amíg a vár leégett
részeinek újjáépítése be nem fejeződik.

2020. november 24., kedd, Emma