Kurz bezáratná az Ausztriában működő muszlim óvodákat

Téma: 

Az Ausztriában élő migránsok beilleszkedésének érdekében bezáratná az osztrák muzulmán óvodákat Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. Elmondása szerint ezekben az intézményekben alig vagy egyáltalán nem beszélnek a gyerekek németül, ami óriási hátrány.

“Persze, hogy nincs rájuk szükség. Nem kellenek iszlám óvodák” – válaszolta a Kurier nevű osztrák lap nyilvános rendezvényén feltett kérdésre Sebastian Kurz, aki emlékeztetett, hogy a külföldről jövő gyermekeknél kialakuló társadalmi hovatartozás a nyelvtudásnál kezdődik.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A bevándorlók gyermekei kicsit vagy egyáltalán nem beszélnek németül, ezért a beilleszkedésük megsegítésére plusz egy évet töltenének az óvodákban, ahol tovább fejleszthetnék a német nyelvtudásukat – szögezte le. Kurz szerint a gyermekgondozás legfőbb alapelvei közé kellene emelni a nyelvtudás színvonalának emelését.

Megvonhatják a támogatásokat a muszlim óvodáktól

Az említett alapelv nem érvényesül az Ausztriában működő legtöbb arab és csecsen óvodáknál, így várhatóan az állami támogatásukat is elveszítik. Az intézményeknek nem lesz választásuk és nem működhetnek tovább, Kurz szerint “ez a legegyszerűbb megoldás a törvények szerint”

Időközben a kormány számos területen próbálja javítani a migránsok beilleszkedését – közölte, bár elmondása szerint a siker a beilleszkedni vágyók számától is függ.

A muszlim óvodákkal kapcsolatos problémák az elmúlt hónapokban egyre több vitát eredményezett az osztrák politikusok között, miután egy osztrák-török professzor közzétette a “párhuzamos társadalmakról” készült tanulmányát. A 150 óvodában készült jelentésben 10 ezer óvodáskorú gyermek beilleszkedési nehézségeit vizsgálta.

Forrás: hirado.hu, Kurier

Kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Elfogadhatatlannak nevezte pénteken Sebastian Kurz konzervatív osztrák kancellár a magyar kormány legújabb plakátkampányában a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott állításokat.

EPA/Atef Safadi

Megtagadják a tartózkodási engedélyt azoktól a muszlim nőktől, akik nem javítanak az angoltudásukon - jelentette be David Cameron brit miniszterelnök.Cameron 20 millió font értékű kezdeményezést indított a muszlim közösség női tagjai részére Nagy-Britanniában...

EPA

A kormánynak több cselekvési lehetőségre van szüksége az Ausztriára leselkedő fenyegetésekkel szemben – jelezte Sebastian Kurz osztrák kancellár a parlament rendkívüli ülésén, amelyet a bécsi merénylet miatt hívtak össze csütörtökön.

MTI/AP/Jean-Francois Badias

A külső határok védelmének jelenlegi megoldatlan helyzetére való tekintettel szükséges a Szlovénia és Ausztria közötti határellenőrzés bevezetése – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön.

2020. november 30., hétfő, András,Andor