Kurz nagyobb cselekvési lehetőséget szeretne a terrorfenyegetéssel szemben

Téma: 

A kormánynak több cselekvési lehetőségre van szüksége az Ausztriára leselkedő fenyegetésekkel szemben – jelezte Sebastian Kurz osztrák kancellár a parlament rendkívüli ülésén, amelyet a bécsi merénylet miatt hívtak össze csütörtökön.

A kancellár problémának tartja, hogy nem mindig áll rendelkezésre megfelelő jogi eszköz a szélsőséges iszlamisták és más kockázatosnak ítélt személyek megfigyelésére és büntetésére.

EPA

 

Nem ismétlődhet meg, hogy egy dzsihadista visszatérve háborítatlanul él tovább Ausztriában csak azért, mert állítása szerint már nem vall radikális nézeteket – nyomatékosította Kurz. Egyúttal hozzátette: nagy szükség van a bírálatok kereszttüzébe került alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal reformjára.

A kancellár aláhúzta a nemzetközi együttműködés és megelőzés fontosságát.

Nem hagyhatjuk, és nem is fogjuk, hogy osztrák földön párhuzamos társadalmak működjenek, amelyek gyűlölnek minket

– hangsúlyozta, barbároknak nevezve az ártatlanokat gyilkoló szélsőségeseket.

Teljes elszántsággal és kompromisszumok nélkül kell harcolnunk szabad társadalmunk ellenségeivel” – fűzte hozzá.

Ugyanakkor újból megjegyezte:

nem szabad megosztani a társadalmat, és a törésvonal nem a keresztények és a muszlimok vagy az osztrákok és a migránsok között húzódik.

Ugyanezt hangsúlyozta Wolfgang Sobotka házelnök is, aki szerint nem engedhető meg, hogy a gyűlölet megossza az embereket. „Erősebbek vagyunk, mint a gyűlölet és a terror”– mondta. „Aki azt hiszi, hogy megfélemlíthet minket, az téved” – tette hozzá.

A parlamenti politikusok részvétüket nyilvánították ki az áldozatok és hozzátartozóik felé. Kurz beszédét egyperces néma csend előzte meg.

Egy magányos terrorista négy emberrel végzett és több mint húszat megsebesített Bécs belvárosában hétfő este.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Elfogadhatatlannak nevezte pénteken Sebastian Kurz konzervatív osztrák kancellár a magyar kormány legújabb plakátkampányában a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott állításokat.

MTI/AP/Jean-Francois Badias

A külső határok védelmének jelenlegi megoldatlan helyzetére való tekintettel szükséges a Szlovénia és Ausztria közötti határellenőrzés bevezetése – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Az Ausztriában élő migránsok beilleszkedésének érdekében bezáratná az osztrák muzulmán óvodákat Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. Elmondása szerint ezekben az intézményekben alig vagy egyáltalán nem beszélnek a gyerekek németül, ami óriási hátrány.

EPA/Jason Szenes

Sebastian Kurz szerint az Európai Unió megosztottságának mélyüléséhez vezet, ha rákényszerítik a tagállamokra a menekültek befogadását.

2020. december 2., szerda, Melinda,Vivien