Lavrov: gyenge politikusok műve az Oroszország elleni újabb szankció

Téma: 

Gyenge politikusok művének minősítette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az országa ellen kirótt újabb szankciókat kedden Havannában, és latin-amerikai tárgyalópartnerei is helytelenítették a büntetőintézkedéseket.

A latin-amerikai körúton járó Lavrov a hét elején kivetett amerikai és európai uniós szankciókra reagált. Úgy fogalmazott, hogy "a szankciók, tekintetbe véve az ukrajnai eseményeket, meghaladnak minden józan ítélőképességet", és kivetésük "gyenge politikusok műve, akik ráébredtek, hogy geopolitikai törekvéseik elbuktak, és azért másokat próbálnak felelőssé tenni".

A nyugati világ és Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy - miután bekebelezte az eddig Ukrajnához tartozó Krímet - szeparatista megmozdulásokra buzdít Ukrajna keleti részében. Moszkva tagadja ezt.Az Egyesült Államok a hét elején tizenhét vállalatra és hét olyan orosz kormányzati tisztségviselőre vetett ki szankciókat, aki Putyin közvetlen környezetéhez tartozik. A EU bővített feketelistájára tíz orosz állampolgár, valamint a dél- és kelet-ukrajnai szeparatisták öt vezetője került fel.

title]A szankciók ügyében Lavrov támogatást kapott mostani tárgyalópartnereitől is, így Bruno Rodríguez kubai külügyminisztertől és Daniel Ortega nicaraguai elnöktől. Utóbbi - az Egyesült Államok régi ellenfele - azt hangoztatta, hogy a szankciók útja nem vezet előre, haladást elérni csak a nemzetközi szabályokat tiszteletben tartó párbeszéddel lehet.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Ukrajnának meg kell őriznie semlegességét, hogy megakadályozható legyen az ország további szakadása - fogalmazta meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerbiai Horizons című magazinnak írt cikkében.

 

MTI/EPA/Philipp Guelland

Oroszország pragmatikus kapcsolatok kialakítására törekszik az Egyesült Államokkal - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

2020. szeptember 30., szerda, Jeromos