Lavrov: orosz állampolgárok megtámadása Oroszország megtámadását jelentené.

Téma: 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ma először jelentette ki nyíltan, hogy orosz állampolgárok megtámadását Moszkva Oroszország megtámadásának tekintené. „Amennyiben megtámadnak bennünket, válaszolni fogunk rá” – hangoztatta Szergej Lavrov a Russia Today orosz tévécsatornának nyilatkozva.

Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_04_23/271573359/

Szergej Lavrov angol nyelvű interjút adott és szavait tulajdonképpen az Európai Unió és az Egyesült Államok társadalmához intézte közvetlenül az amerikai kormányzat és az európai kormányok kiiktatásával.

Az interjú bizonyítja, hogy Moszkva többé nem kíván belenyugodni a hazugság kolosszális tömegébe, Oroszország politikájának elferdítésébe, a kijevi hatóságok provokációiba és az Obama-kormányzatnak az orosz határ tőszomszédságában folytatott intrikáiba.

title]

Szergej Lavrov korábban soha nem nyilatkozott ily keményhangúan és határozottan az ukrajnai eseményekről. Amerika másokat hibáztat, Oroszországot vádolva az ukrajnai eseményekben – mondta Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter szavai szerint Oroszország nem kívánja megtűrni saját érdekeinek csorbítását, ill. honpolgárai megtámadását.

– Amennyiben megtámadnak bennünket, természetesen válaszolni fogunk rá. Amennyiben sértve lesznek jogos érdekeink, közvetlenül sértve lesznek az orosz honpolgárok érdekei, amint ez Dél-Oszétiában is megtörtént, akkor én nem látok más kiutat, mintsem azt, hogy a nemzetközi jognormák értelmében válaszolni fogunk erre.

Dél-Oszétia említése a 2008. évi „kaukázusi háborúval” kapcsolatos, és ez nem véletlen. 2008. augusztus 7-ről 8-ra virradó éjjel a grúz csapatok az oszét fővárost lőtték. Fő célpontjuk lett az orosz békefenntartók bázisa Chinval közelében. A békefenntartók Oroszország, Grúzia és Dél-Oszétia 1992-ben aláírt egyezménye értelmében tartózkodtak a térségben. A Szaakasvili-rezsim megsértette azt, 12 orosz katona vesztette életét, 150 személy megsebesült. Moszkva akciót indított a „békére kényszerítés” céljából, amelyik Szaakasvili csapatainak teljes szétzúzásával ért véget.

Szergej Lavrov nem titkolta, hogy Moszkva türelme fogytán van, amikor véglegesen kiderült, hogy a „kijevi protektorátust” közvetlenül Washington irányítja.

– Joseph Biden alelnök kijevi látogatása során április 21–22-én a kijevi hatóságok bejelentették a terrorellenes akció felújítását – jegyezte meg Lavrov. – Az akció beindításáról Kijevben született döntés John Brennan CIA-igazgató látogatása után, aki április 13-án járt Kijevben. Ennélfogva semmi okom sincs, hogy ne higgyek annak, hogy az USA irányítja ezt a showt – hangoztatta az orosz miniszter.

Szergej Lavrov hazug vádnak nevezte azt, hogy Oroszországnak állítólag köze van a kelet-ukrajnai zavargásokhoz, ill. hogy Moszkva Kijevvel szembeni agresszióra készülne.

– Orosz csapatok orosz területen tartózkodnak. Oroszország engedélyezte a felügyelet megvalósítását a 2011-es keletű úgynevezett bécsi okmány és a Nyitott Égbolt szerződés keretében: a felügyelők ellátogattak a gyakorlatban részt vevő csapatok elhelyezésének térségébe és megfigyelő repülést végeztek a nevezett térségek felett. Senki – sem az amerikaiak, sem az ukránok, sem az európaiak – nem találtak bizonyítékát annak hogy Oroszország Ukrajnát fenyegető katonai tevékenységet folytatna.

Szergej Lavrov azonkívül elmondta, hogy Ukrajna csupán egyik megnyilvánulása annak, hogy Amerika nem kíván engedni a geopolitikai küzdelemben. És jó lenne, ha az Egyesült Államok nemcsak saját geopolitikai érdekeit, hanem az egyszerű emberek jogait is figyelembe venné.

 

Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_04_23/271573359/

 
 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Philipp Guelland

Oroszország pragmatikus kapcsolatok kialakítására törekszik az Egyesült Államokkal - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Ukrajnának meg kell őriznie semlegességét, hogy megakadályozható legyen az ország további szakadása - fogalmazta meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerbiai Horizons című magazinnak írt cikkében.

 

2020. szeptember 30., szerda, Jeromos