Lehet, hogy 2016 csak a kezdet

Téma: 

David Cameron brit miniszterelnök bukásával egy folyamat kezdődött Európában – vélik elemzők. Vezető politikusok kényszerültek sorban lemondásra, hatalomváltásra került sor az Egyesült Államokban – és minden jel arra utal, hogy ez még csak a kezdet.

Nyitány

Június 23-án a britek úgy döntöttek, hogy kilépnek az Európai Unióból, ami David Cameron politikai karrierjének a végét hozta el. Pedig elemzők tőle várták a brit politika megreformálását.

Cameron bukása azonban csak egy folyamat nyitánya volt.

Mentek a nagyok

Vereséget szenvedett Mark Rutte holland kormányfő is, aki a bevándorlás terén Angela Merkel és Jean-Claude Juncker legfőbb szövetségese volt – mondta el az M1 Unió28 című műsorában Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Az év első felében az Európai Unió soros elnökeként mindenben kiszolgálta a bevándorláspárti vezetést – tette hozzá –, ugyanakkor a saját választói egyértelműen ellene szavaztak azon a népszavazáson, amelyet a holland alkotmányos szabályok értelmében kénytelenek voltak kiírni az Ukrajnával kötendő szabadkereskedelmi megállapodás tárgyában.

Angela Merkel másik nagy támogatója, Matteo Renzi is megbukott. Az olasz kormányfő alkotmányos reformot akart véghez vinni Olaszországban, az erről szóló referendumon azonban a nemek győztek, így Renzi is lemondott.

Jött a meglepetés

Donald Trump győzelme viszont meglepetést hozott. Az Egyesült Államok megválasztott elnökének migrációs politikája elemzők szerint közelebb van a magyar, valamint a visegrádi országok politikájához.

Az elnökválasztás eredménye – emelte ki a műsorban Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzője – egyben szakítás is az eddigi liberális gondolkodással, és illeszkedik az európai folyamatokhoz. Trump győzelme alapvetően a nyugati világ válságának az eredménye, a nyugati típusú túlideologizált, túl liberális hozzáállás következménye, aminek az előszeleit már Európában is látjuk – mondta.

A Brexit is ehhez kapcsolódik, ahogyan az olasz népszavazás és az osztrák államfőválasztás is beleillik a sorba, noha ott egyébként végül nem a radikális jelölt győzött, de az egy hajszálon múlt.

Sok a hasonlóság

Trump győzelme Magyarország szempontjából is előnyös lehet, hiszen több kérdésben – például külpolitikában – sok a hasonlóság. Ezzel az Egyesült Államok, amely a világ vezető szuperhatalma, csatlakozott ahhoz a gondolkodásmódhoz, amelynek Magyarország az egyik úttörője – mondta az Unió28-ban Berzi Gergely, a Századvég elemzője. Szerinte ez olyan külpolitikát jelent, amely a nemzeti érdekekből indul ki, pragmatikus és racionális.

Ez Magyarország számára mindenképpen jó és a magyar-amerikai kapcsolatokra is pozitív hatással lehet a következő években.

Szövetség azonban nemcsak az Egyesült Államok és Magyarország között alakulhat ki. Az év egyik legnagyobb nyertese ugyanis a visegrádi csoport, amelynek Magyarország meghatározó tagja. A migráció elleni küzdelem erős szövetséget alakított ki az országok között.

V4 vs. Merkel

Nyilvánvalóan a migrációs válságból kiindulva és végig ezt a fókuszban tartva azonban az együttműködés mostanra más területekre is továbbgyűrűzik, és bár a jövő kérdése, hogy mennyire lesz stabil ez az együttműködés, az idei évben azt mondhatjuk – szögezte le a műsorban Kovács István –, hogy egyértelműen a V4-ek voltak az az újonnan kinövő blokk, amely alternatívát tudott kínálni a bizottság és Angela Merkel által fémjelzett politikával szemben.

MTI Fotó Illyés Tibor

Az európai politikusok közül Orbán Viktor volt az egyik legkritikusabb kormányfő. Ráadásul ő az egyetlen olyan miniszterelnök, aki népszavazásra vitte a kötelező betelepítési kvóta ügyét.

A magyar népszavazás elemzők szerint történelmi siker volt, és Magyarországot nem csak azért lehet a győztesek közé sorolni, mert a V4-eken belül nagyon meg tudott erősödni, és például a Politico, amely a legjobban értesült sajtóorgánumok között van egész Európában, a legbefolyásosabb európai uniós vezetők közé tette Orbán Viktort, jóval az ország geopolitikai és gazdasági súlyát meghaladó helyre – jelentette ki Kovács István.

2016 csak a kezdet

Európában már az év első felében kiderült, hogy az emberek többsége szerint rossz irányba haladnak a folyamatok. A Századvég felmérése szerint az európaiak 61 százaléka gondolta azt, hogy országuk rossz irányba tart. Mindössze 32 százalékuk vélekedett úgy, hogy inkább jó irányba haladnak.

A szakértők szerint a 2016-ban végbement változások azt jelzik, hogy egyre több ember fordul el az eddigi liberális szemlélettől. A szakemberek azt sem zárják ki, hogy további jelentős változások lesznek, hiszen Németországban és Franciaországban is választások lesznek jövőre.Forrás: MTI, hirado.hu, M1Kép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Hétfőn éjfélig kell leadni a 2016. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallást - mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője hétfőn az M1 hírcsatornán.

zaol.hu

Az elektronikus cigarettát csak ott lehet használni, ahol dohányozni is lehet, automatából az ilyen eszköz, illetve az utántöltő patronja sem árusítható, a forgalomba hozatalát pedig fél évvel korábban be kell jelenteni - egyebek mellett ezeket tartalmazza az az...

Shutterstock

Kizárólag állati eredetű termékek nevezhetők tejterméknek és hozhatóak így kereskedelmi forgalomba az Európai Bíróság döntése szerint - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Kassai Viktor szerint szakmailag nem, de érzelmileg hatással lesz a jövő évi Európa-bajnokságon szerepet kapó magyar játékvezetőkre, hogy a válogatott is kijutott a franciaországi tornára.A 2011-ben az év játékvezetőjének választott Kassai is szerepel az...

2019. december 16., hétfő, Etelka,Aletta