Lengyelország ellenzi az EU-s támogatások kifizetésének jogállamisághoz kötését

Írta: itv , - Frissítve: 18th January, 2019 - 3:52pm

Téma: 

Lengyelország ellenzi az uniós támogatások kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötését, mindazonáltal Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint az erre vonatkozó új európai parlamenti jelentés nem veszélyezteti a Lengyelországnak a 2020 utáni uniós keretből járó pénzeket.

Az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön megszavazott állásfoglalás – amely az Európai Bizottság javaslatán alapul – olyan mechanizmusok létrehozásáról szól, melyek a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban jogállamisági feltételekhez is kötnék az Európai Unió (EU) tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését.

EPA

A szabályozás végleges változatát az EU minisztereit tömörítő tanács hozzájárulásával fogadják csak el – emelte ki az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtök este. Konrad Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva aláhúzta: az EU Tanácsának fórumán Varsó korábban eredményesen felvetette, hogy a jogállamisági kritériumok nem köthetők aktuálpolitikai értelmezésekhez. Ezeket a kétségeket az EU Tanács jogi szolgálata és az Európai Számvevőszék is osztja – jegyezte meg Szymanski.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselője, Zdzislaw Krasnodebski szerint nem biztos, hogy az uniós tagállamok beleegyeznek majd szuverenitásuk ily messzemenő korlátozásába. Az EP jelentésében szereplő kitételek nincsenek összhangban az uniós alapszerződésekkel – ítélte meg Krasnodebski a Radio Wnet konzervatív rádiócsatorna péntek reggeli adásában. Úgy látta: a mechanizmus csupán a politikailag kényelmetlen államok fegyelmezését szolgálná.

A kezdeményezés miatt a nemzetek szabadsága a múltba távozhat, a jelentés arról tanúskodik, hogy az EU sajnos nagyon rossz irányba halad – jegyezte meg Krasnodebski.

A PiS egy másik EP-képviselője, Zbigniew Kuzmiuk a PAP-nak elmondta: a csütörtökön megszavazott jelentéshez hasonló ötletek belülről bomlasztják az EU-t.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink