Lengyelország ellenzi az EU-s támogatások kifizetésének jogállamisághoz kötését

Téma: 

Lengyelország ellenzi az uniós támogatások kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötését, mindazonáltal Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint az erre vonatkozó új európai parlamenti jelentés nem veszélyezteti a Lengyelországnak a 2020 utáni uniós keretből járó pénzeket.

Az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön megszavazott állásfoglalás – amely az Európai Bizottság javaslatán alapul – olyan mechanizmusok létrehozásáról szól, melyek a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban jogállamisági feltételekhez is kötnék az Európai Unió (EU) tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését.

EPA

A szabályozás végleges változatát az EU minisztereit tömörítő tanács hozzájárulásával fogadják csak el – emelte ki az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtök este. Konrad Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva aláhúzta: az EU Tanácsának fórumán Varsó korábban eredményesen felvetette, hogy a jogállamisági kritériumok nem köthetők aktuálpolitikai értelmezésekhez. Ezeket a kétségeket az EU Tanács jogi szolgálata és az Európai Számvevőszék is osztja – jegyezte meg Szymanski.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselője, Zdzislaw Krasnodebski szerint nem biztos, hogy az uniós tagállamok beleegyeznek majd szuverenitásuk ily messzemenő korlátozásába. Az EP jelentésében szereplő kitételek nincsenek összhangban az uniós alapszerződésekkel – ítélte meg Krasnodebski a Radio Wnet konzervatív rádiócsatorna péntek reggeli adásában. Úgy látta: a mechanizmus csupán a politikailag kényelmetlen államok fegyelmezését szolgálná.

A kezdeményezés miatt a nemzetek szabadsága a múltba távozhat, a jelentés arról tanúskodik, hogy az EU sajnos nagyon rossz irányba halad – jegyezte meg Krasnodebski.

A PiS egy másik EP-képviselője, Zbigniew Kuzmiuk a PAP-nak elmondta: a csütörtökön megszavazott jelentéshez hasonló ötletek belülről bomlasztják az EU-t.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Andy Rain

A britek immár több mint fele, ötvenegy százaléka ellenzi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, míg 41 százaléka ért vele egyet – derül ki a The Independent liberális brit hírportál által vasárnapra virradóra közzétett felmérésből.

MTI/EPA/Andy Rain

A legújabb felmérés szerint relatív többségbe kerültek azok a brit választók, akik szerint a brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által megnyert népszavazáson hibás döntés született.

EPA

Denisa Saková szlovák belügyminiszter szerint a Frontex – az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége – nem helyettesítheti az érintett uniós tagállamok határvédelmét, és csak a nemzeti határvédelmet támogató szerepe lehet....

2020. január 18., szombat, Piroska