Lengyelországban liberális jelölt még nem ért el ilyen alacsony eredményt a rendszerváltás óta

Téma: 

A hivatalos részeredmények szerint Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte meg a lengyel elnökválasztás első, vasárnap tartott fordulóját a szavazatok 45,24 százalékával. A második fordulóban az ugyancsak továbbjutó Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltjével kell megmérkőznie, aki a voksok 28,92 százalékát gyűjtötte össze.

A közzétett hivatalos részeredmények teljesen nem tükrözik még a nagyvárosok adatait, mivel ott tovább tart a voksok összesítése. Mivel Andrzej Dudának a kisebb településeken nagyobb a támogatottsága, a végleges eredmények elemzők szerint megközelíthetik a late poll eredményeket, amelyek a jelenlegi elnöknek a voksok 42,9 százalékát, Rafal Trzaskowskinak pedig 30,3 százalékát tulajdonítják.

MTI/AP/Petr David Josek

A végleges eredményeket legkorábban kedd estére ígérik,

addigra befutnak a lengyel külképviseleteken megtartott voksolás eredményei is. Külföldön 374 ezren regisztráltak, ami a szavazók mintegy két százalékát jelenti.

A közvetlen lengyel elnökválasztás második fordulóját július 12-én tartják.

Szoros küzdelem várható a második fordulóban

Lucie Szymanowska tudósító a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a választási esten Duda az exit poll eredmények közlése után úgy nyilatkozott, hogy folytatni fogja a kampányt, és rámutatott arra, hogy az előző, 2015-ös választáshoz képest 10 százalékkal magasabb eredményt ért el. Ezt alátámasztják az első sajtóvisszhangok is, amelyek rámutatnak, hogy

az 1989-es rendszerváltást követően ellenzékiek, illetve liberálisok jelöltje nem ért el még ilyen alacsony eredményt, mint Trzaskowski,

illetve konzervatív jelölt még nem ért el ilyen magas eredményt, mint Duda.

A szavazás után Andrzej Duda gratulált az összes riválisának. Rámutatott, jelentősen jobb eredményt ért el, mint a 2015-ös választás első fordulójában, amikor a voksok 34,8 százalékát nyerte el. Bejelentette a kampány folytatását is a második forduló előtt. Úgy vélte: programja nagyon sok, Lengyelországot illető ügyben megegyezik a negyedik helyen végzett Bosakéval.

Rafal Trzaskowski megköszönte az ellenzéki többségű szenátus, valamint az őt támogató egyes önkormányzatok segítségét.

„Nélkülük már régen túl lettünk volna a választáson, most viszont esélyünk van győzelemre”  – jelentette ki. Ezzel arra utalt, hogy ő akkor váltotta le a Polgári Platform (PO) korábbi, alacsony támogatottságú jelöltjét, amikor az ellenzék a koronavírus-járványra hivatkozva kikényszerítette az eredetileg május 10-re kiírt szavazás elhalasztását.

Miután gratulált Dudának,

Trzaskowski a jelenlegi államfő által támogatott, nagyvonalú szociális kormányprogramok folytatását ígérte.

Szymon Holownia választóinak Trzaskowski azt ígérte: felül akar kerekedni a régi politikai vitákon. Mindemellett méltatta a független jelöltet, hogy sok, eddig nem szavazó embert sikerült mozgósítania.

Rosonczy-Kovács Mihály, a Közép-európai Nézőpont Intézet helyszínen tartózkodó elemzője elmondta, nyitott maradt a választás.

Hozzátette, nagy a különbség az első két jelölt között, azonban Trzaskowskinak komolyabbak a tartalékai a kieső jelöltek választói körében, hiszen számíthat Szymon Holownia szavazóira, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy valamivel esélyesebbnek látszik Duda.

A 2018-as önkormányzati választások óta, két éve, folyamatos kampányüzemmódban van Lengyelország.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó cikkeink

Októberben 1% alatt (0,9) volt az infláció, s ebben még nincs benne a november 1-jén életbe lépett 11,1%-kos rezsicsökkentés hatása.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kelet-közép-európai régióban tartósan alacsony kamatokra kell berendezkedniük a központi bankoknak, ehhez kell igazítani a monetáris és makroprudenciális politikájukat - ebben egyetértés alakult ki szerdán a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Közgazdasági Társaság...

A KSH adatai szerint augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció - ez közel 40 éve a legalacsonyabb érték. A rendkívül alacsony infláció elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető.

2020. szeptember 24., csütörtök, Gellért,Mercédesz