Leszereli propaganda-hangszóróit Észak-Korea

Téma: 

Az ország a jelek szerint megkezdte a propaganda-hangszórók leszerelését déli határán: a valószínűsített intézkedésre egy nappal azután került sor, hogy Dél-Korea bejelentette, eltávolítja propagandaanyagot sugárzó hangszóróit az észak-koreai határról – közölte kedden a dél-koreai védelmi minisztérium.

Kedden egy nevének elhallgatását kérő dél-koreai katonai vezető bejelentette, hogy Dél-Korea még aznap megkezdi a berendezések leszerelését – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A propaganda-hangszórók leszerelése a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-ei történelmi csúcstalálkozóján született megállapodás része. A felek megállapodtak arról, véget vetnek az ellenségeskedésnek, valamint azon munkálkodnak, hogy atommentessé tegyék a Koreai-félszigetet.

MTI/EPA/Yonhap

A szöuli védelmi minisztérium múlt hétfőn jelentette be, hogy leállította a vegyes híreket, dél-koreai popzenét és az észak-koreai rezsim bírálatát is sugárzó hangszórók működését az észak-koreai határon, jóakarata jelzéseként az április 27-ei Korea-közi csúcstalálkozó küszöbén. A hangszórókat Szöul 1963-ban telepítette, a legutóbbi időkben mintegy negyven településen lehetett hallani a Phenjan-ellenes propagandát.

A phenjani parlament hétfőn arról határozott, hogy május 5-én átállítja az órákat Észak-Koreában, így Észak- és Dél-Koreában csaknem három év után ismét ugyanannyi lesz az idő. Észak-Korea hivatalosan a “japán gyarmati múlt maradékának levetkőzésével” indokolta 2015-ben, hogy a hivatalos időt 30 perccel visszaállították. A két Korea által addig egységesen használt időzónát ugyanis még 1945 előtt állapították meg, amikor a Koreai-félsziget Japán gyarmata volt.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Yonhap

Kapcsolódó cikkeink

http://img.444.hu/

Propaganda a XX. században indít fél éven át tartó, irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatot szeptember 17-től az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

AP

Észak-Korea képviselője a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) kedden kilátásba helyezte, hogy a 2021-es téli Ázsiai Játékokat közösen rendezné meg Dél-Koreával - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Az Anonymous hackercsoport megbénította csütörtökön az észak-koreai rezsim hivatalos információs honlapját.

2021. március 3., szerda, Kornélia