London kiváló évet jósol régiónknak

Téma: 

Londoni pénzügyi elemzők szerint erőteljes tizenkét hónap áll a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok előtt, de a teljes kapacitáshoz közeli működés és a várható monetáris szigorítás a későbbiekben valószínűleg visszafogja a lendületet.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szerdán ismertetett havi előrejelzésében kimutatta, hogy a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák, a román és a bolgár gazdaság 2014 óta számolt éves átlagos növekedési üteme elérte a 3,5 százalékot.

Shutterstock

A ház szerint a következő tizenkét hónap növekedési kilátásai is meglehetősen jók, a bérnövekedés és a banki hitelkihelyezés a térség gazdaságaiban gyorsul, az euróövezeti fellendülés pedig az exportnak ad felhajtóerőt.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői 4 százalék körüli éves összevetésű átlagos növekedést várnak a közép- és délkelet-európai EU-gazdaságokban az év hátralévő részére. A cég hangsúlyozza, hogy ez a konszenzusos várakozás felső széle.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de már csak minimális előnnyel vezeti a globális ranglistát New York előtt.

EPA

London kész 40 milliárd eurót fizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodás részeként - írta honlapján a Sunday Telegraph című brit konzervatív vasárnapi lap három névtelenül nyilatkozó londoni kormányforrásra hivatkozva.

Shutterstock

A brit kormány a Brexit, vagyis Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is folytatni kívánja a védelmi és biztonsági együttműködést az Európai Unióval - tudatta kedden a Downing Street.

2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin