Londoni elemzők: gyenge évük lesz a fejlett gazdaságoknak

Téma: 

Az euróövezet teljes felbomlását jó eséllyel jövőre is sikerül elkerülni, de a fejlett ipari gazdaságok várhatóan gyenge teljesítményt nyújtanak 2013-ban, a valutaunióban pedig semmiféle gazdasági növekedés nem valószínű - jósolták átfogó szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni szakelemzői globális helyzetértékelésükben - a fejlett gazdaságok gyengeségét illusztrálandó - kiemelték, hogy ebben a csoportban a cég jelenleg egyetlen szuverén adósra sem tart érvényben pozitív kilátást, ami azt jelzi, hogy a fejlett ipari térségben legalább a következő 12-24 hónapban nem várható adósosztályzati javítás.
A régió országai közül tíznek a besorolásaira ugyanakkor leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes a Fitch listáján.
A ház szerdán ismertetett globális prognózisa szerint 2013-ban a világgazdaság egésze 2,4 százalékkal növekszik a hitelminősítő által az idei évre becsült 2,0 százalékos GDP-bővülés után. A Fitch 2014-re 2,9 százalékos világgazdasági növekedést vár.
A cég várakozása szerint azonban a négy legnagyobb globális gazdasági erőcentrum - az Egyesült Államok, az euróövezet, Japán és Nagy-Britannia - együttes teljesítménye jelentősen elmarad a világátlagtól: a Fitch szerdai prognózisa ebben az országcsoportban 2012-re 0,9, jövőre 1,2, 2014-re 1,9 százalékos átlagos növekedést valószínűsít.
A Fitch Ratings londoni elemzői az euróövezetben az idén 0,5 százalékos, jövőre 0,1 százalékos GDP-visszaesést jósolnak, és csak 2014-re várnak 1,2 százalékos növekedést.
Ennél sokkal komorabb prognózist adtak az euróövezet következő két évére az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai. A ház elemzői megerősítették azt a várakozásukat, hogy Görögország 2013 közepe táján elhagyhatja az euróövezetet, és nem sokkal később egy vagy két további eurótagállam - köztük Portugália - követheti.
A Capital Economics elemzői szerint az euróövezeti döntéshozók "legalábbis egyelőre" minden elképzelhető módon igyekeznek megakadályozni az európeriféria két legnagyobb gazdasága, Olaszország és Spanyolország sokkal nagyobb károkkal járó kiesését a valutaunióból.
A ház londoni közgazdászainak prognózisa szerint mindazonáltal így is még legalább két recessziós év vár az euróövezetre. A Capital Economics elemzői 2013 egészére 2,5 százalékos, 2014-re további 1 százalékos GDP-visszaesést várnak a valutaunióban.
A még két évnyi eurórecesszióról szóló előrejelzés a legborulátóbb a City elemzői közösségében, de azt más nagy londoni házak is jósolják, hogy a valutaunió legalább további egy évig recesszióban lesz.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy 2012 egészére 0,5 százalékos GDP-mínuszt vár az euróövezetben.
A cég új előrejelzése szerint az euróövezeti gazdaságok 2013-ra kidolgozott költségvetései a korábban feltételezettnél szigorúbb kiigazításokat tartalmaznak, mivel - éppen a valutauniós recesszió miatt - a 2012-es hiánycélok várhatóan nem teljesülnek.
Ennek alapján az EIU 2013-ban 0,2 százalékos átlagos GDP-visszaesésre számít az euróövezetben. Ez rontott előrejelzés, mivel a ház korábbi prognózisai még 0,2 százalékos növekedést valószínűsítettek 2013-ra.
Az EIU londoni elemzői szerint 2014-től fokozatos élénkülés várható, és a cég most 1,2 százalékos éves növekedési átlagokat vár a valutaunióban a 2014-2017-es időszakban.
A ház közgazdászai hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket, hogy ha nem sikerül elejét venni az euróövezet felbomlásának, azt Nyugat-Európában a II. világháború óta nem tapasztalt súlyosságú gazdasági depresszió követné.
Az EIU szerint a világgazdaság egészén belül jelenleg "Európa a leggyengébb láncszem".

mti

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4 ezer tonna dió teremhet az országban – mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, hozzátéve, hogy a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára...

foto:AFP

A Human Reproduction Update című szaklapban megjelent tanulmány szerint a Nyugat-Európában, illetve a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermiumszáma egyre inkább csökken.

 

Megvan az első Magyar aranyérem a Londoni olimpián!

Szilágyi Áron ünnepel, miután győzött az olasz Diego Occhiuzzi ellen és aranyérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kard egyéni versenyének döntőjében a londoni ExCel központban 2012. július 29-én.

Lavrov: gyenge politikusok műve az Oroszország elleni újabb szankció

Gyenge politikusok művének minősítette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az országa ellen kirótt újabb szankciókat kedden Havannában, és latin-amerikai tárgyalópartnerei is helytelenítették a büntetőintézkedéseket.

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente