Lőrincz Tamás kikapott a legjobb 16 között és kiesett

Téma: 
Kikapott Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a riói olimpia keddi versenynapján.
 

A londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar nagyon  nehéz ágat kapott, rögtön elsőre a 2013-as vb-győztes, tavalyi vb-második dél-koreai Rju Han Szu ellen kellett szőnyegre lépnie.

MTI Fotó

A meccs elején az ázsiai birkózó neki esett ellenfelének, nagy iramot diktált, Lőrinczet pedig 1:19-nél már intés után le is küldték parterhelyzetbe. Az addig nagyon aktív dél-koreai lent már nem volt olyan energikus, tulajdonképpen semmit sem tudott kezdeni riválisával, így pont nélkül álltak fel ismét. Ezek után az ázsiai versenyző visszavett az iramból, a harmadik perc elején pedig figyelmeztették is, aztán viszont kilenc másodperccel a szünet előtt a mérkőzésvezető megállította a küzdelmet és szabálytalanságért karikás intést adott Lőrincznek (0-2), aki a bíró szerint többször nyakra támadott.

A magyar versenyző széttárt karokkal értetlenkedett, Sike András szövetségi kapitány szintén nem tudta, mi történt, de nagy nehezen belenyugodtak a döntésbe. A szünet után nem sikerült Lőrincznek feltörnie riválisa védekezést, sőt, a szőnyeg szélénél egyszer levitte őt Rju, így már 4-0-ra vezetett. Abban lehetett ekkor már csak bízni, hogy az utolsó két percben meg tudja intetni a dél-koreait Lőrincz, ám a mérkőzésvezető ezt nem tette meg, így a magyar kikapott.

Lőrincz Tamás így kiesett, mivel dél-koreai legyőzője a negyeddöntőben vereséget szenvedett.

“Állítólag a nyakához nyúlt, nem tudom, én még ilyet nem láttam” – mondta Takács Ferenc, a válogatott másodedzője Lőrincz karikás intéséről, amit a Rju Han Szu elleni nyolcaddöntőben kapott még 0-0-ás állásnál, kilenc másodperccel az első menet vége előtt.A szituációról Sike András szövetségi kapitánynak is megvolt a véleménye:“Úgy tűnik, mi nem nyúlhatunk hozzá az ellenfeleinkhez, nekünk nem szabad”.A komoly indulatokat kiváltó mérkőzés után a londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar klasszisnak a vigaszági szerepléshez az kellett volna, hogy a 2013-as vb-győztes Rju a fináléig meneteljen, ám a dél-koreai veszített az örmény Migran Arutjunjan ellen, ezzel Lőrincz búcsúzott.

A birkózó szövetség szót emel Lőrincz Viktorért

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a Magyar Olimpia Bizottsággal (MOB) egyeztetve jelzi aggályait a nemzetközi szövetség (UWW) vezetésének, és megvizsgálja az esetleges jogorvoslati lehetőséget a Lőrincz Viktort sújtó bíráskodás miatt.

“A bronzéremért vívott mérkőzés a versenyzők részéről szabályos, kemény küzdelem volt. Viktor kiválóan, kezdeményező szellemben és okosan birkózott, mindent megtett a bronzérem elnyeréséért. Ugyanakkor a mérkőzésvezetők sajátos döntései miatt vitatható végeredmény született” – olvasható a magyar szövetség keddi közleményében a kötöttfogásúak 85 kilós súlycsoportjának hétfői küzdelmeivel kapcsolatban.

Az UWW hatályos szabályzata szerint óvás nem létezik, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg. ”Ennek ellenére a Magyar Birkózó Szövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait az UWW vezetése felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét. Az MBSZ teljes mellszélességgel kiáll Lőrincz Viktor mellett, akit a hazai birkózótársadalom az olimpia hőseként, s egyben érmeseként tisztel” – szögezi le az MBSZ.

Lőrincz 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró – érthetetlen okból – megintette a magyar versenyzőt 3-3-ra alakítva az állást, s mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Nagyon kikapott a magyar U19-es válogatott

A magyar U19-es válogatott komoly, 1-6-os vereséget szenvedett kedden a felcsúti stadionban a portugáloktól a korosztályos Európa-bajnokságon.

MTI Fotó: Vajda János

A Diósgyőr hazai pályán 2-1-re legyőzte az élvonalba visszakerült Vasast a labdarúgó OTP Bank Liga nyitófordulójának szombati játéknapján. Bekő Balázs, a hazaiak trénere így sikeresen debütált a kispadon új klubjában.OTP Bank Liga, 1.

Fotó - Szabó Miklós
Nem jutott a csütörtöki, 24 fős egyéni összetett döntőbe a tornász Kovács Zsófia a riói olimpián.
 
MTI/AP/Michael Sohn

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának utolsó fordulójában Albánia 1-0-ra legyőzte Romániát, így csoportharmadikként még reménykedhet a továbbjutásban. A románok egy döntetlennel és két vereséggel búcsúztak a tornától.

2019. december 7., szombat, Ambrus