Lövések az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 16th September, 2013 - 7:12pm

Téma: 

Lövöldözés tört ki hétfőn az amerikai haditengerészet logisztikai és műszaki parancsnokságán (NAVSEA).A médiában megjelent jelentések szerint három-öt lövés dördült el, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint legkevesebb egy ember megsérült. A CBS televízió négy sebesültről tud. A támadó a CNN szerint elbarikádozta magát a NAVSEA épületében.

A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó fővárosi terület (Navy Yard) környékét a hatóságok lezárták, és a CNN jelentése szerint megkezdték a 197-es épület evakuálását. A komplexumban mintegy háromezer ember dolgozik.

A Potomac túlpartján lévő, viszonylag közeli Ronald Reagan repülőtéren az incidens miatt felfüggesztették a gépek fel- és leszállását.

A NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

A The Washington Post internetes kiadásában rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a támadók ketten voltak. Korábban a lap, ugyanazt az információforrást megnevezve, még három fegyveresről írt, akik közül az egyik terepszínű katonai öltözéket viselt.

A The Washington Post úgy értesült, hogy a támadók egyikét ártalmatlanná tették, de nem világos, hogy lelőtték-e vagy elfogták. A CNN a haditengerészetre hivatkozva azt állította, hogy az egyik fegyveres halott.

Az incidensben az egymásnak ellentmondó információk szerint 10-12 személy sebesült meg, akik közül az NBC és a The Washington Post szerint négyen életüket vesztették. A halálos áldozatok számát hivatalosan nem erősítették meg.

A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó washingtoni Navy Yard szigorúan őrzött terület, ahová csak előzetes engedéllyel rendelkező személyek juthatnak be. Az incidensről a belbiztonsági minisztérium vezetői tájékoztatták Barack Obama amerikai elnököt.

A Navy Yard környékét a hatóságok lezárták és a Pentagon megerősítette az amerikai katonai objektumok őrizetét. A közelben található bollingi katonai reptér forgalmát felfüggesztették.

Hét környékbeli washingtoni iskolából evakuálták a tanulókat. A Potomac túlpartján lévő Ronald Reagan repülőtéren az incidens miatt felfüggesztették, majd később újra engedélyezték a gépek fel- és leszállását.

Az évi 30 milliárd dollárból gazdálkodó NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

Kapcsolódó cikkeink