Maduro nem tartja prioritásnak az új választásokat

Írta: itv , - Frissítve: 10th February, 2019 - 10:42am

Téma: 

Nicolás Maduro, a hivatalban levő venezuelai elnök nem tartja elsőrendű fontosságúnak, hogy új választásokat írjanak ki egy szombaton megjelent lapinterjú szerint.

Maduro az El Universal című lapnak azt mondta: a választás nem prioritás, inkább a stabilizálást és az ország békéjét tartja fontosnak. Hozzátette, az egyetlen olyan intézmény, amelyet nem legitim úton választottak újra, az a nemzetgyűlés, és Guaidó csak az Egyesült Államok „bábja”.

EPA

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű törvényhozás vezetője több mint két hete nyilvánította saját magát a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének, és fellépését elismerte az Egyesült Államok, az amerikai kontinens több más országa és az Európai Unió tagállamainak többsége.

A venezuelai hadsereg szombaton továbbra sem engedte be az ország területére azt a tíz teherautót, amely 100 tonnányi nemzetközi humanitárius segélyt szállítana Venezuelába. A szállítmány csütörtök óta vesztegel a kolumbiai határon Cúcuta városnál.

Guaidó a Twitteren azt közölte: munkálkodik azon, hogy a segély eljusson a rászorulókhoz. Maduro viszont újra világossá tette, hogy Venezuela nem fogad el „alamizsnát”, nem engedi át a segélyt, mert azt egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Az országban uralkodó élelmiszerhiányért az amerikai szankciókat tette felelőssé, és követelte megszüntetésüket.

Kevin Whitaker, Washington kolumbiai nagykövete felszólította a venezuelai hadsereget, hogy ne teljesítsék Maduro utasításait, és inkább legyenek részesei egy „nagyszerű humanitárius kampánynak”.

További, Venezuelába szánt segélyszállítmányok várakoznak a szomszédos Brazíliában, illetve egy Karib-szigeten is.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink