Maduro nem tartja prioritásnak az új választásokat

Téma: 

Nicolás Maduro, a hivatalban levő venezuelai elnök nem tartja elsőrendű fontosságúnak, hogy új választásokat írjanak ki egy szombaton megjelent lapinterjú szerint.

Maduro az El Universal című lapnak azt mondta: a választás nem prioritás, inkább a stabilizálást és az ország békéjét tartja fontosnak. Hozzátette, az egyetlen olyan intézmény, amelyet nem legitim úton választottak újra, az a nemzetgyűlés, és Guaidó csak az Egyesült Államok „bábja”.

EPA

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű törvényhozás vezetője több mint két hete nyilvánította saját magát a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének, és fellépését elismerte az Egyesült Államok, az amerikai kontinens több más országa és az Európai Unió tagállamainak többsége.

A venezuelai hadsereg szombaton továbbra sem engedte be az ország területére azt a tíz teherautót, amely 100 tonnányi nemzetközi humanitárius segélyt szállítana Venezuelába. A szállítmány csütörtök óta vesztegel a kolumbiai határon Cúcuta városnál.

Guaidó a Twitteren azt közölte: munkálkodik azon, hogy a segély eljusson a rászorulókhoz. Maduro viszont újra világossá tette, hogy Venezuela nem fogad el „alamizsnát”, nem engedi át a segélyt, mert azt egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Az országban uralkodó élelmiszerhiányért az amerikai szankciókat tette felelőssé, és követelte megszüntetésüket.

Kevin Whitaker, Washington kolumbiai nagykövete felszólította a venezuelai hadsereget, hogy ne teljesítsék Maduro utasításait, és inkább legyenek részesei egy „nagyszerű humanitárius kampánynak”.

További, Venezuelába szánt segélyszállítmányok várakoznak a szomszédos Brazíliában, illetve egy Karib-szigeten is.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Február 18-án, vasárnap tartja szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

hirado.hu

Kétségesnek tartja a választás tisztaságát és a szavazatok újraszámolását követeli több ellenzéki párt.

Az MSZP saját szakértőivel ellenőriztetné a választási dokumentumokat, ezért az összes szavazóköri jegyzőkönyvet elkérik.

MTI/EPA/Claudio Peri

A betegeknek és a velük foglalkozó családtagoknak és egészségügyi dolgozóknak szentelt világnapot tartja a katolikus egyház szombaton, amelynek alkalmából Ferenc pápa az egészséghez és a gyógyuláshoz való jogot hangsúlyozta.

MTI Fotó

Egyre több fiatal tartja kiszámíthatónak és vonzónak a pedagóguspályát, 30 százalékkal nőtt a képzésre jelentkezők száma - mondta a Magyar Hírlapnak a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

2019. október 24., csütörtök, Salamon