Magas-Tátra: lezárták a turistaösvényeket

Téma: 

November 1-jétől lezárják a turistaösvényeket a Magas-Tátrában. A szokásos, 2013. június 15-ig tartó szezonális útzár mintegy 200 kilométernyi, jelzett túraösvényre vonatkozik, melyek a Tátrai Nemzeti Park területén találhatók.

A lezárásra amiatt van szükség, hogy a túrázók nem zavarják a védett állatok szaporodását.

Mintegy 40, rövidebb szakasz egyéni elbírálás alá esik. Ezekről a TANAP munkatársai a helyszínen információs táblákat helyeztek el.

A Tátra Nemzeti Park Szlovákia első Nemzeti Parkja, 1949-ben alapították. Területe 741 négyzet-kilóméteren terül el, mely magába foglalja a Liptói Havasokat, a Magas Tátra szlovákiai részét, és a teljes Fehér Tátrát.

A Tátra Nemzeti Park (TANAP) határai, melyek világosan jelzettek minden közlekedési útvonalon, a következők: északról a Szlovák-Lengyel határ, keletről a Zdiar-Tatranska Kotlina országút, délröl gyakorlatilag az erdősáv vonala, nyugati határát pedig a Podbanske, Ticha-völgy, és a Lengyel határ közötti képzeletbeli vonal jelenti.

A TANAP feladata: a természetes környezet eredeti állapotának megőrzése és széles körű védeleme, segítség a magashegyi pihenés, gyógykúra és sport megszervezésében.

A TANAP adminisztrációs iroda, az állami erdészeti hivatal irodája, a Tátrai botanikus kiállítás, a TANAP múzeum és kutató intézet Tátra Lomnicon található.

A Tátrai Hegyimentők bázisa pedig Ótátrafüreden (Stary Smokovec) székel.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A következő napokban egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja - hívták fel a figyelmet a hivatalos tisztiorvosi Facebook-oldalon.

Magas a pollenkoncentráció: nem csak a parlagfű van jelen

Továbbra is többféle allergén okozhat tüneteket az allergiásoknál, szinte az egész ország területén piros, illetve vörös riasztás van érvényben.

MTI Fotó

Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható – hangzott el az M1 vasárnap déli Híradójában.

Illusztráció

Térdsérülést szenvedett egy 43 éves, magyar állampolgárságú síalpinista a Magas-Tátrában. Sérülése miatt a férfi nem tudta folytatni a túrát.

2020. július 11., szombat, Nóra,Lili