Magyar alpolgármester lesz Temesváron

Téma: 

Farkas Imre RMDSZ-es politikus lesz a bánsági nagyváros egyik vezetője, erről szerdán állapodott meg a szövetség és a Nemzeti Liberális Párt. 27 éve nem fordult elő, hogy magyar nemzetiségű vezetője lett volna a több mint 300 ezres nagyvárosnak.

A két párt közös közleményben tudatta, hogy a hatékony temesvári helyi közigazgatás biztosítása érdekében, a régebbi jó kapcsolatokra és ezek nyomán létrejött kölcsönös bizalomra alapozva, Temesvár soknemzetiségű jellegét tekintetbe véve kötöttek szövetséget, melynek révén a PNL és az RMDSZ többséget képez az önkormányzati testületben.

MTI Fotó Baranyi Ildikó

A tisztségébe újraválasztott Nicolae Robu liberális polgármester munkáját az RMDSZ-es és egy liberális alpolgármester segíti. A 303 ezer lakosú, alig több mint öt százalékban magyarok által lakott Temesvárnak 1989 óta nem volt magyar alpolgármestere. A 27 tagú önkormányzati testületben 12 mandátumot szerzett a PNL, kilencet a Szociáldemokrata Párt (PSD), kettőt az RMDSZ, kettőt a Népi Mozgalom Párt (PMP), egyet a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és egyet egy független jelölt.

Kisebbségi összefogás élén a Szövetség

Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: a szövetség mindkét nagy párttal tárgyalt, és az alpolgármesteri tisztség felajánlása után állapodott meg a liberálisokkal. A politikus felidézte: az RMDSZ-nek több mint egy évtizede az ötszázalékos küszöb átlépése is komoly erőpróba a városban. 2004-ben a szövetség kiszorult a városi önkormányzatból.

2008-tól azonban megállapodott a bánsági bolgárok, szerbek és ukránok érdekvédelmi szervezeteivel, és az RMDSZ jelöltlistájára a szláv kisebbségek jelöltjei is felkerültek. Az RMDSZ jele alatti kisebbségieknek 2008-ban és az idei választáson sikerült bejutni a temesvári testületbe.

Halász Ferenc elmondta, a mostani kisebbségi megállapodás értelmében a jelöltlista első helyezettje – az RMDSZ képviselője – négyéves mandátumhoz jutott, a lista második és harmadik helyén szereplő bolgár és szerb jelölt egy-egy évig képviselheti közösségét. Lemondásuk után, a ciklus utolsó két évében egy második RMDSZ-es képviselője lesz a testületnek. A tanács alakuló ülését péntekre tűzték ki, ekkor erősítheti meg alpolgármesteri tisztségében a testület a 37 éves Farkas Imre mérnök-vállalkozót.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Kapcsolódó cikkeink

http://www.atv.hu/

A külgazdasági és külügyminiszter telefonon konzultált szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel, és tájékoztatta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM)...

MTI Fotó

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács ülésén szavazták meg a rendezvényt, amelyhez már több étterem is csatlakozott. Február 27-től március 5-ig fog tartani a rendezvény, óriási kedvezmények várják majd az érdeklődőket.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Októbertől egy éven át magyar katona, Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke lesz a koszovói NATO-misszió (KFOR) parancsnokhelyettese - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

2020. november 24., kedd, Emma