Magyar jelölt is lesz a romániai államfőválasztáson

Téma: 

A romániai elnökválasztási kampány hivatalosan október 12-én kezdődik, de az országot már hetekkel korábban ellepték a választási plakátok. A román politika csaknem minden mozzanatát már hónapok óta ez a csata határozza meg. Magyar jelölt is van, Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a novemberi államfőválasztáson – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

 

Tizennégy jelölt neve és választási jele fog szerepelni a november 10-i romániai államfőválasztáson – közölte a központi választási bizottság, miután lejárt a jelölések elleni óvások elbírálásának, illetve az esetleges visszalépéseknek a határideje.

EPA

A véglegesített listán négy olyan jelölt neve szerepel, aki ellen a választási bizottság a legfőbb ügyészségen büntetőfeljelentést tett, mivel azt gyanítja, hogy jelöltségük támogatottságát hamis aláírásokkal igazolták.

Pászkán Zsolt, a Külgazdasági és Külügyi Intézet külpolitikai elemzője az adásban elmondta, meg kell várni, hogy a Központi Választási Iroda által indított bűnvádi eljárás módosítja-e vagy sem ezt a létszámot.

„Az is igaz, hogy ez a plusz három, plusz négy jelölt a nem oszt, nem szoroz kategóriába tartozik, tehát itt inkább egyéni mániákról, esetleg pénzügyi érdekről lehet szó a kampánypénzek kapcsán” – mondta.

Hat jelölt egy-egy parlamenti frakció vagy pártszövetség támogatását is élvezi, további hat jelölt parlamenten kívüli pártok képviseletében indul, ketten pedig függetlenként indulnak a legfőbb közjogi méltóság tisztségének elnyeréséért.

A jobboldali elnök és a szociáldemokrata kormányfő versenye várható 

A közvélemény-kutatások szerint a második ötéves mandátumra pályázó Klaus Iohannis jobboldali államfő a legesélyesebb jelölt, akinek a második fordulóban Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök lehet az ellenfele.

A szakértő elmondta, hogy átrendeződések is vannak a sorrendben. A kormánypárt Viorica Dancilát indítja, és meglepetésre függetlenként indul a Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő is – hangzott el az adásban. Diaconut a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt támogatja.

A magyar érdeket az RMDSZ képviseli

A romániai összlakosság öt százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között. Az RMDSZ  a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja.

Pászkán Zsolt szerint az RMDSZ és a magyar közösség szempontjából is fontos, hogy a magyar érdekek és a magyar közösség céljai megjelenjenek.

A szakértő szerint a magyar közösségnek inkább a következő évi önkormányzati, helyhatósági és parlamenti választásokra kell figyelni.

„Ezért is lesz érdekes, hogy mennyi szavazatot szerez majd Kelemen Hunor, ez mutatja majd, hogy mennyit veszített az RMDSZ azzal, hogy hosszú ideig a szociáldemokrata párt szövetségese volt és ezáltal az erdélyi közvélemény egy részével szembement” – fogalmazott Pászkán Zsolt.

„Ezekből fogjuk látni, hogy rákényszerül-e az RMDSZ arra, hogy jövőre a többi magyar párttal szövetkezve induljon a választásokon, vagy marad ez a fajta kiszorítósdi játék, ami az elmúlt választásokon volt, és az akár a parlamenti jelenlét elvesztését magával hozhatja” – fogalmazott a külpolitikai elemző.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Baranyi Ildikó

Farkas Imre RMDSZ-es politikus lesz a bánsági nagyváros egyik vezetője, erről szerdán állapodott meg a szövetség és a Nemzeti Liberális Párt. 27 éve nem fordult elő, hogy magyar nemzetiségű vezetője lett volna a több mint 300 ezres nagyvárosnak.

...
http://www.atv.hu/

A külgazdasági és külügyminiszter telefonon konzultált szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel, és tájékoztatta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM)...

MTI Fotó

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács ülésén szavazták meg a rendezvényt, amelyhez már több étterem is csatlakozott. Február 27-től március 5-ig fog tartani a rendezvény, óriási kedvezmények várják majd az érdeklődőket.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Októbertől egy éven át magyar katona, Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke lesz a koszovói NATO-misszió (KFOR) parancsnokhelyettese - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

2020. június 5., péntek, Fatime